Nagyvilág

Egy 23 éves közlegény szivárogtathatott

Egy 23 éves amerikai közlegény állhat a több mint 250 ezer bizalmas amerikai dokumentum kiszivárogtatása mögött.

A Le Monde című francia napilap azt írja, Bradley Manning közlegényt már júniusban őrizetbe vették az amerikai hatóságok.

A fiatalember az amerikai hadsereg egyik Irakban állomásozó hírszerzési egységéhez volt beosztva. Jóllehet közkatona volt, engedélyezték neki, hogy rendszeresen hozzáférjen két biztonsági informatikai hálózathoz, amelyet az amerikai katonák és diplomaták használnak szerte a világban.

Ebben az iraki laktanyában, ahol Bradley Manning nagyon unatkozott és kevés barátja volt, sok időt töltött a különböző internetes fórumokon. Egyebek között rendszeresen társalgott, vesztére, Adrian Lamo korábbi hackerrel, akit csodált.

Lamo, akinek korábban már meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással, megijedt attól, hogy bűnrészes lehet, és feljelentette a katonát a rendőrségen. A katona vele folytatott levelezését pedig elküldte a Wired című amerikai magazinnak, amely a levélrészletek némelyikét lehozta.

A levélváltásokból kitűnt, hogy Manning egy fiatal, túlzottan lelkes idealista. A csetelés során említés tett egy videóról is. Ezen egy amerikai helikopter Bagdadban – 2007-ben – civileket, köztük két hírügynökségi fotóst lőtt le. A felvételt idén áprilisban hozta nyilvánosságra a WikiLeaks. Az üzenetváltásból kiderült az is, hogy a katona az amerikai külügyminisztérium és az amerikai követségek mintegy 260 ezer jelentését is elküldte az oknyomozó internetes oldalnak.

Némelyik jelentést maga is elolvasta, és ezek sokkolták őt. “Láttam a majdhogynem bűnös politikai egyezségeket… . Ezeket a hihetetlen, rémisztő dolgokat a nyilvánosság tudomására kell hozni, nem szabad, hogy egy washingtoni barlangban lévő szerverben rostokoljanak. Hillary Clinton (amerikai külügyminiszter) és a világ diplomatáinak ezrei szívrohamot kapnak, ha egy reggel felébrednek és felfedezik, hogy egy keresőmotorral hozzáférhető a nyilvánosság számára a bizalmas külpolitikai dokumentumok teljes tárháza” – írta Manning.

Manninget, miután leleplezték, előbb egy kuvaiti börtönbe vitték, majd egy Washington környéki katonai támaszpontra szállították. Ez év júliusában nemzetvédelmi tiltott információk kiadásával vádolták meg, 52 évi börtönt kaphat, ha elítélik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik