Nagyvilág

WikiLeaks: Ha Putyin „Batman”, akkor Medvegyev „Robin”

A moszkvai amerikai nagykövetség szerint Vlagyimir Putyin orosz kormányfő „Batman”, Dimitirj Medvegyev államfő pedig „Robin” szerepét játssza.

Többek között ez is kiderült a Wikileaks által nyilvánosságra hozott több mint 250 ezer amerikai diplomáciai dokumentumból.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint a kiszivárogtatott titkos iratokban a moszkvai amerikai nagykövetség „fakó és bizonytalan” személyiségként írta le Dimitrij Medvegyev orosz elnököt, Vlagyimir Putyin kormányfőt viszont „alfahímként” jellemezte. A jelentések ugyanakkor arra is rávilágítanak, hogy még Putyin sem képes megakadályozni azt, hogy egyes döntései elvesszenek az orosz bürokrácia útvesztőjében.

Az orosz hírügynökség idéz azokból a dokumentumokból is, amelyekben Robert Gates amerikai védelmi miniszter is kemény szavakkal illeti a moszkvai rezsimet. Egy kiszivárgott dokumentum szerint az amerikai védelmi tárca vezetője a volt francia kollégájának, Hervé Morinnak egyszer azt mondta: „Az orosz demokrácia eltűnt, a kormány egy oligarchia, amelyet a biztonsági szolgálatok irányítanak.”

AJÁNLOTT LINKEK:

Megint robbantott a Wikileaks (Kitekintő.hu)

Wikileaks-sztori – Lerántjuk a leplet a “hackerek Robin Hoodjáról” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik