Nagyvilág

Bulgária: messze van még Schengen

„Várjuk meg az igazságügyi és korrupció elleni intézkedések kivizsgálásának eredményeit és csak azután jelölhetjük ki Bulgária és Románia csatlakozási időpontját” – nyilatkozott Nicolas Sarkozy francia elnök. Az Európai Unió éves jelentése Bulgária felkészüléséről az igazságügy területén 2011 februárjában fog megjelenni, szakértők szerint komoly csúszásra lehet számítani a schengeni csatlakozást illetően. A kormány komoly gondokkal küzd, többek közt a bolgár igazságszolgáltatás befolyásolhatósága és a szervezett bűnözés terén.

Bulgáriában tett látogatása alatt Martin Schulz nyilatkozatban fejtette ki véleményét az ország schengeni csatlakozásáról. Az Európai Szocialista Párt (PES) elnöke Szergej Sztanisev, a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) első emberének meghívására érkezett Bulgáriába és egy kerekasztal beszélgetésen vett részt, amely a sajtószabadság témájában került megrendezésre. „Bulgária csak akkor válhat a schengeni zóna tagjává 2011-ben, ha addig sikerül óriási előrelépést sikerül megtennie a szervezett bűnözés elleni küzdelemben és véghezviszi az igazságügy teljes reformját” – nyilatkozta szkeptikusan Schulz.

A PES elnöke ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy Románia és Bulgária nagy valószínűség szerint nem fog csatlakozni 2011-ben, mivel Franciaország és Németország jelenleg nem kívánja a zóna további bővítését. Schulz elmondása szerint a legnagyobb problémát a bevándorlók jelentik, Franciaországban a romák, Németországban pedig az illegális munkaerő kérdése. „Véleményem szerint Sarkozy mellőzni fogja a bővítés felvetését a következő választásokig. Legyünk őszinték, ha a két legnagyobb tagállam a döntés ellen van, akkor esélytelen, hogy a 2011-es bővítésről szavazzunk. Tudjuk, hogy Bulgária sokat fejlődött az utóbbi években, de a PES frakciócsoportja csak az Európai Bizottság szakmai beszámolójának közzététele után fog dönteni a kérdésben” – nyilatkozta Schulz.

Nicolas Sarkozy a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján értékelte Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának esélyeit. „Bulgária és Románia csatlakozni fog a schengeni zónához, ez Franciaország határozott álláspontja. Csatlakozásuk után ők lesznek Európa védelmezői, így a határaikon felmerülő problémákat meg kell oldaniuk még a csatlakozás előtt” – nyilatkozta a francia köztársasági elnök. Sarkozy szavaival leginkább a román-moldáviai határon tapasztalható gyenge kontrollt bírálta. Az Európai Bizottság minden évben kivizsgálja a két ország előrelépését a korrupció felszámolása és a bírói függetlenség területén Bulgária mindkét szempontból lemaradást mutat az előző évhez képest.

Bolgár politikusok is hevesen bírálták a kormány és a belügyminiszter, Cvetan Cvetanov eddigi munkáját, legutóbb Iván Kosztov kelt ki a kabinet ellen. A volt miniszterelnök, aki a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) szövetségesének, a Kék Koalíciónak a társelnöke, figyelmeztette a kormányt, hogy az ország akár el is szalaszthatja a csatlakozási lehetőséget. „A GERB nem hajtotta végre a bírósági rendszer reformját, így romlott az ország teljesítménye a bűnözés elleni küzdelemben.

A schengeni csatlakozás lesz a kormány szervezett bűnözés és korrupció elleni harcának igazi mércéje” – fejtegette a volt miniszterelnök. Kosztov szerint a nem kielégítő eredmények miatt az ország akár uniós támogatásokat is veszíthet. „A Legfőbb Ügyészség romokban hever, a bíróságok bűnözőket helyeznek szabadlábra, a belügyminisztérium pedig belefáradt a korrupció és maffia elleni harcba” – foglalta össze sommásan a helyzetet. Cvetanov döntését a szigorított rendőri felügyeletről csak kétségbeesett lépésnek nevezte a volt kormányfő, ugyanakkor kitért az újságírók Cvetanov esetleges menesztését firtató kérdése elől.

Bulgáriában nagy port kavart a korábbi legfőbb ügyész, Nikola Filcsev és Rumen Petkov volt belügyminiszter most nyilvánosságra hozott szerepe az „Oktopod” szervezett bűnözői csoportosulásban. Kosztov szerint a két gyanúsított személy mögött befolyásos kormányzati erők állhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik