Nagyvilág

Fellőtték a legnagyobb amerikai kémműholdat

Az Egyesült Államok vasárnap este fellőtte minden idők legnagyobb műholdját, amelynek feladata a potenciális ellenség lehallgatása.

A Nemzeti Felderítő Hivatal (National Reconnaissance Office, NRO) műholdját az amerikai légierő Cape Canaveral-i bázisáról a United Launch Alliance által megépített Delta-4 óriás hordozórakéta emelte a magasba.

Az NRO idén másodszor használta a Delta-4 rakétát – adta hírül a Boeing és a Lockheed Martin vegyesvállalata, az UAL által kiadott közlemény. Bruce Carlson, az NRO igazgatója, anélkül, hogy konkrét adatokat is megosztott volna róla, már szeptemberben bejelentette a világ legnagyobb műholdjának Föld körüli pályára állítását.

Az eddigi rekordot a 6,9 tonna súlyú, 18 méteres fesztávolságú antennával felszerelt TerreStar-1 kereskedelmi műhold tartotta, amelyet egy Ariane-5-ös rakéta juttatott a világűrbe.

A Delta-4-es a világ legerősebb, utasok nélküli űreszközök fellövésére alkalmazott hordozórakétája, amelynek magassága 72 méter, tolóereje pedig 907 tonna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik