Tudomány

Július óta nem méri műhold a Föld gravitációs terét

A bolygónk gravitációs terét feltérképező műhold már július óta nem tud mérési adatokat küldeni a Földre.

Szeptemberben kiderülhet, hogy a tervezett szoftveres javításokkal helyre tudják-e állítani az alacsony pályán keringő űreszköz működését.

A GOCE – bolygónk gravitációs terét feltérképezű műhold – két fedélzeti számítógépe – az elsődleges, majd a tartalék berendezés is – felmondta a szolgálatot. A két, látszólag egymástól független probléma idén februárban, illetve júliusban lépett fel.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szakemberei most azon dolgoznak, hogy a két számítógép működőképes egységeiből egy teljeset állítsanak elő, ehhez készítik a szoftverjavításokat.

A júliusi zavar miatt tudományos adatokhoz nem, csak a műhold állapotára vonatkozó információkhoz tudnak hozzájutni az irányítók. Vagyis az űreszközt továbbra is teljes ellenőrzés alatt tartják.

A vártnál lassabban éledező napaktivitás jótékony hatása, hogy a földi légkör nem annyira kiterjedt, így kisebb a légellenállás. Ezért az ionhajtóműben használt xenon üzemanyag a jelenlegi becslések szerint 2012 végéig elegendő lenne a műhold megfelelő pályán való tartására. A műhold számára a földi gravitációs tér nagyfelbontású feltérképezése érdekében a lehető legalacsonyabb pályát jelölték ki.

A GOCE eddig mintegy kétharmadát gyűjtötte annak az adatmennyiségnek, amit előzetesen vártak tőle. A programban előállított első globális geoidtérképet idén júniusban hozták nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik