Nagyvilág

A francia kormányfő elhatárolódott Sarkozytől

Francois Fillon miniszterelnök távolságtartóan nyilatkozott Nicolas Sarkozy elnökről, aki várhatóan leváltja majd a francia kormányfőt.

Francois Fillon francia miniszterelnök feltűnően távolságtartóan beszélt Nicolas Sarkozy elnökről egy vasárnapi televíziós interjúban-adta hírül a France24 hírportál. A kormányfő elhatárolódása összefüggésben áll Sarkozy eheti feltételezett kormányátalakítási terveivel, amelyről úgy tudni, hogy Fillon miniszterelnök leváltásával vonja majd maga után.

Nicolas Sarkozy sosem volt a mentorom. Politikai szövetséget kötöttem vele, és segítettem neki köztársasági elnökké válni-fogalmazott Fillon kettejük kapcsolatára utalva. Szakértők véleménye szerint a miniszterelnök leváltása kockázatos lépés lehet az elnök részéről, Fillon ugyanis sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, mint Sarkozy. Az IFOP Intézmény legfrissebb közvélemény kutatási adatai szerint az elnököt a megkérdezettek 32, míg a kormányfőt 49 százalék támogatja.

Harminc éve politizálok, nem tervezem, hogy mindent a legelejétől újra kezdek-mondta Francois Fillon a távlati terveit firtató riporteri kérdésre. Szakértői előrejelzések szerint Fillon a francia Nemzetgyűlés házelnöki pozíciójáért fog indulni, 2014-ben megpályázza majd a párizsi főpolgármesteri pozíciót, és az sem kizárt, hogy indulni fog a 2017-es elnökválasztáson is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik