Nagyvilág

Közös pártot tervez az orosz ellenzék

Közös demokratikus pártot akarnak alapítani a legnevesebb orosz ellenzéki politikusok, és azt be kívánják jegyeztetni az igazságügyi minisztériumnál - adta hírül a Kommerszant.

Eszerint Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök (1999-2004), Borisz Nyemcov volt első miniszterelnök-helyettes (1997-1998), Vlagyimir Rizskov (a duma volt első elnökhelyettese) és Vlagyimir Milov (volt energiaügyi miniszterhelyettes) Önkény- és Korrupciómentes Oroszországért néven létrehozta a demokratikus erők koalícióját, amelynek célja a politikai kurzus megváltoztatása.

Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták: semmiféle modernizáció nem lehetséges olyan országban, ahol megsértik az alkotmányt, és a demokratikus erők széthúzása csak elősegíti a helyzet konzerválódását.

A négy jeles ellenzéki vezette szervezetek egyike sem rendelkezik hivatalos regisztrációval.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy Kaszjanov 2007-ben megalapította A nép a demokráciáért és igazságosságért elnevezésű pártot, de az igazságügyi minisztérium elutasította annak bejegyzését, és Kaszjanov vonatkozó panasza jelenleg az európai emberi jogi bíróság előtt van.

Az új párt alapítói nem táplálnak illúziókat, eleve abból indulnak ki, hogy azt a pártot sem fogják regisztrálni, és már jó előre tiltakozó megmozdulásokat szerveznek: az első ilyet október 9-re hirdették meg moszkvai helyszínnel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik