Nagyvilág

Kongói nemi erőszak: kudarcot vallott az ENSZ

A világszervezet egyik magas beosztású főtitkára szerint az ENSZ egyértelműen felelős azért, hogy nem tudta megakadályozni a tömeges nemi erőszakot.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete kudarcot vallott a kongói tömeges nemi erőszak kapcsán- jelentette ki az világszervezet békefenntartó egységeinek főtitkára. Atul Khare elmondta: a MONUSCO kongói békefenntartó egység elégtelen teljesítményt nyújtott, amikor késve értesült a lázadók által több mint 500 nőn és gyermeken elkövetett tömeges erőszakról.

Az ENSZ hivatalnok a Biztonsági Tanács tagjai előtt úgy fogalmazott: első sorban a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felelős a biztonságért, de hozzátette, hogy az ENSZ szintén megbukott. Margot Wallstrom, a szervezet szexuális erőszakkal foglalkozó képviselője szerint Kongó mára a „nemi erőszak” fővárosa lett. 2008-ban és 2009-ben több mint 15 ezer nemi erőszak történt az államban.

Július 30-án ruandai és kongói lázadók dúlták fel a kongói Kivu tartomány északi és déli faluit arany után kutatva. A négynapos támadás 16 falut érintett, s a Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért hutu milícia és a Mai Mai elnevezésű kormányellenes szervezethez köthető. Az ENSZ békefenntartó egységei úgy nyilatkoztak, hogy közel két héttel a brutális események után értesültek a történtekről. Eleinte 267 áldozatról érkezett jelentés, de utóbb kiderült, hogy kétszer ennyi erőszakos eset történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik