Nagyvilág

Tömeges nemi erőszak Kongóban

Kongói és ruandai lázadók csaknem kétszáz nőt erőszakoltak meg egy négy napon át megszállva tartott városban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén.

A kormány ellen harcoló Mai Mai kongói milícia és a hutukból álló Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) fegyveresei július 30-a és augusztus 3-a között tartották megszállva Luvungi várost. Lakóinak házait kifosztották, s a településen és környékén nagyon sok nőt megerőszakoltak. A Nemzetközi Orvoscsoport nevű humanitárius szervezethez 179 erőszaktételről szóló bejelentés érkezett. A kiszemelt nőket többen, volt úgy, hogy hatan is megerőszakolták, sokszor az áldozat gyerekei és férje előtt.

A közép-afrikai ország fegyveres csoportok dúlta keleti részén gyakoriak az ilyen esetek. A számuk pontosan nem állapítható meg, mert csak egy részüket jelentik, de egy összesítés szerint Dél-Kivu tartományban csupán a múlt év első kilenc hónapjában 5400 nőn tettek erőszakot.

Az ENSZ korábban békefenntartókat küldött a keleti országrészbe, de az 1700 katonát az utóbbi hónapokban már visszavont, mivel a kongói kormány küldetésük befejezését jövő évi befejezését kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik