Nagyvilág

A kéksapkások nem tudtak a tömeges nemi erőszakról Kongóban

Az ENSZ kongói képviselete szerint egy héttel a tragédia után értesültek az eseményről, egy egészségügyi szervezet azonban cáfol.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) helyi békefenntartó alakulata több mint egy hét késéssel értesült a Kongó keleti részén történt, lázadók által elkövetett tömeges nemi erőszakról – jelentette a világszervezet illetékes képviselője. Ruandai és kongói felkelők százai támadtak Kivu tartomány északi részének lakosságára július 30. és augusztus 3. között, megerőszakolva csaknem 200 asszonyt.

Az ENSZ békefenntartók bázisa a tragédia helyszínétől 30 kilométerre található, Kibua városában. Sajnálatos módon a helyi hatóságok és a falubéliek nem értesítettek bennünket az eseményekről – mondta az esetről a békefenntartók szóvivője. Madnoje Mounoubai hozzátette: az ENSZ helyi csapatai is csak augusztus 12-én értesültek a tragédiáról, a Nemzetközi Egészségügyi Testülettől (International Medical Corps, IMC). Ezzel ellentétben az IMC úgy fogalmazott: a világszervezetet már augusztus 6-án tájékoztatták a részletekről.

Az IMC jelentése szerint a felfegyverzett férfiak által elkövetett nemi erőszakok gyakran a gyermekek és a férj szeme előtt zajlottak. A négynapos támadás 16 falut érintett, s a Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért hutu milícia és a Mai Mai elnevezésű kormányellenes szervezethez köthető – derült ki az ENSZ jelentéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik