Nagyvilág

Berlusconi kiásta a csatabárdot

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök arra fogja kérni Giorgio Napolitano államfőt, hogy mozdítsa el Gianfranco Finit képviselőházi elnöki tisztségéből.

Ezáltal azonban még nagyobb lesz annak az esélye, hogy előre hozott választásokat kell kiírni az országban.

Berlusconi hétfőn este, Milánóhoz közeli rezidenciáján fogadta Umberto Bossit, a koalíciós szövetséges Északi Liga vezetőjét, majd ennek befejeztével Bossi közölte, hogy szeretnének hamarosan találkozni az államfővel. “Az első lépés az lesz, hogy kérjük Fini eltávolítását a parlamentből” – mondta újságíróknak.

Ennek előzménye, hogy Fini vasárnap elutasította Berlusconi megbékélési ajánlatát, és nem hajlandó visszatérni a kettejük által két évvel ezelőtt alapított Szabadság Népe pártba (PdL). Mindazonáltal paktumot ajánlott annak biztosítására, hogy a mostani parlament kitöltse 2013-ig tartó mandátumát.

Fini hívei előtt, vagyis a PdL-ből júliusban kivált, 43 fős parlamenti csoport, a “Jövő és Szabadság Olaszországért” előtt hevesen bírálta Berlusconit az intézmények iránti “tiszteletlensége”, az oktatási költségvetés megkurtítása miatt, és egyebek mellett azzal vádolta, hogy “térden csúszik” Umberto Bossi előtt. “A PdL-nek vége, a PdL nem létezik többé” – szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik