Nagyvilág

Veszélyben az olasz kormány?

Elmérgesedett a hatalmi harc a miniszterelnök és a házelnök között.

Gianfranco Fini házelnökkel egyre kevésbé lehet együttműködni- fújta meg a vészkürtöt Berlusconi olasz miniszterelnök tegnap egy politikai nyilatkozat keretében. A házelnöki posztot betöltő Fini miniszterelnökkel való kapcsolata nemrég végleg megromlott. A kormányzó Szabadság Népe Párt a Berlusconi-féle Forza Italia és Fini Nemzeti Szövetségéből jött létre.

A hatalmi harc az egyesülés óta tart a két politikus között. Silvio Berlusconi és Gianfranco Fini rendszeresen szóváltásba keveredett az olasz médiában: habár a házelnök egy interjúban a csatabárd elásását pedzegette, Berlusconi elutasította a gesztust.

Berlusconi népszerűsége nagyot zuhant a 25 milliárd eurós megszorító csomag bejelentése óta, Fini háttérben való mozgolódása pedig méginkább veszélybe sodorja a kormány stabilitását. A házelnök ugyanis 50 képviselőtől képes megfosztani a végrehajtó hatalmat, ez pedig könnyedén előrehozott választásokhoz vezethet. Az olasz miniszterelnök népszerűségi indexe 39 százalékos a korábbi 50-hez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik