Nagyvilág

Berlusconi fegyverszünetet ajánl Fininek

Kormánya megmentését szem előtt tartva Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök beszünteti a vitát a házelnökkel.
Kapcsolódó cikkek

Kormánya megmentését szem előtt tartva Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök beszünteti a vitát Gianfranco Fini házelnökkel – derült ki Daniele Capezzone, a fő kormánypárt, a Szabadság Népe Pártja (PDL) szóvivőjének közléséből. Pedig éppen Berlusconi volt az, aki még július végén közölte Finivel, hogy képtelen a további együttműködésre vele.

Az olasz miniszterelnök szerdán Fini és követői felé – egyfajta “utolsó esélyként” – egy felhívást intézett, miszerint egyezzenek meg egy új kormányprogramban.

“A választóink támogattak minket, és lehetővé tették nekünk, hogy hatalomra kerüljünk. Nem tudnának mit kezdeni a párton belüli szakítással” – magyarázta Berlusconi, hozzátéve, hogy pártjának erkölcsi kötelessége megkímélni az országot az előrehozott választásoktól, és egy új program elfogadásával tovább kell folytatni a munkát.

A politikai karrierjét egykor posztfasisztaként kezdő Fini követői üdvözölték Berlusconi kezdeményezését, azt azonban aláhúzták, csak úgy tudják elképzelni a közös párbeszédet, ha a kormányfő hívei felhagynak a házelnök folyamatos támadásával.

A két politikus közti ellentétek áprilisban váltak élessé, amikor Fini a Szabadság Népe párt kongresszusán azzal vádolta meg Berlusconit, hogy elfojtja a belső vitákat, és túl nagy hatalmat ad át a koalíciós partner Északi Ligának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik