Nagyvilág

Házasságtörésért akasztás

Vallomást tett az iráni állami televízióban egy nő a házasságtörésért halálra ítélt Szakine Mohammadi Astiani nevében. Nemzetközi emberjogi szervezetek szerint kierőltették a vallomást a 43 éves asszonyból.

A nő nyilatkozatát szerda este fő műsoridőben sugározták. Az állami tévé kamerájába nézve beszélt egy nő, aki fekete csadort viselt, csak az egyik szeme és az orra volt látható, és a halálra ítélt Astianinak mondta magát. Azt állította, hogy az egyik férfi, akivel viszonya volt, felajánlotta neki, hogy megöli a férjét. Ő gyakorlatilag hagyta neki ezt megtenni, sőt jelen volt, amikor az illető megölte a férfit – mondta azeri nyelven, szavait egy tolmács fordította perzsára.

Kierőltetett vallomás?

A visszhang nem maradt el, hiszen a csütörtökön ülésező brit kormány teljes mértékben elítélte a vallomást, mert szerintük Irán újabb gyilkossági vádakat kohol a nő ellen, hogy igazolja tettének végrehajtását. A vád szerint a nő egy érzéstelenítővel teli fecskendőt döfött a férfi nyakába, majd két elektromos drótot erősített a férfi nyakához, és így ölte meg. A felvett beszédet kierőltetett vallomásokhoz hasonlította az Amnesty International és más emberjogi szervezetek – írta a New York Times.

A nőt védő ügyvédnek, Mohamad Mosztafaeinek, azonban július vége óta nyoma veszett. Az Amnesty International szerint az iráni hatóságok így akarnak bosszút állni az ügyvéden, mert az ítélet elleni nemzetközi tiltakozás kínos helyzetbe hozta a rezsimet. Mosztafaei az iráni jogrend ismert bírálója volt, rengeteg olyan ügyet vállalt fel, ami megmutatta az iráni itélkezés barbár jellegét.

Eltűnt az ügyvéd

A BBC közel-keleti tudósítója szerint az iráni hatóságokat egyértelműen feldühítette, hogy Astiani ügye a nemzetközi figyelem középpontjába került. Beszámolója szerint az iráni hatóságok az ügyben eljáró másik ügyvédet és Astiani fiát is zaklatták már. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet gyanúja szerint Mosztafaei a „nyugatellenes” iráni rezsim megtorló akciójának esett áldozatul.

A tévében nyilatkozó nő elítélte “a nyugati médiapropagandát”, többek között Mostafaeit kritizálva. “Miért szégyenített meg engem és tette tönkre a hírnevemet?” – fakadt ki.

A vád: házasságtörés

Astianit 2006-ban ítélték el azzal a váddal, hogy férje halála után “tiltott viszonyt” folytatott két férfival. Előbb csak 99 korbácsütés volt a büntetése, de később megkövezésre ítélték házasságtörés vádjával. Astiani külföldön tartózkodó ügyvédje egy csütörtökön megjelent interjúban azt állította, hogy védencét kegyetlenül megverték, és ezzel kényszerítették a televíziós vallomásra.

Megkövezéskor az elítélt végrehajtása során beássák a földbe, a nőket nyakig, a férfiakat csak derékig. A kőhalomból mindenki válogathat a vérszomjas közönségből, és saját kezűleg statuálhat példát a törvény által bűnösnek ítélt felett. Az a szerencsés, aki a kőzápor közepette ki tud kecmeregni a földből, szabadságát visszanyeri. A nők esélye nullával egyenlő.

Kövezésből akasztás

A 43 éves Astiani ellen megkövezéssel végrehajtandó halálos ítéletet annak idején számos bírálat érte a nyugati világban. Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő nemrég menedéket ajánlott az asszonynak. Ezt követően az iráni igazságszolgáltatás felfüggesztette az ítélet végrehajtását.

Az iráni hivatalnokok visszautasították a menedék brazíliai ajánlatát és felvetették, hogy da Silva figyelmen kívül hagyta Ashtiani ügyének a tényeit. Most azonban akasztással végrehajtandóra változtatták a halálos ítéletét. Emiatt ügyvédje attól tart, hogy ezt hamarosan végre is fogják hajtani. Ashtiani halálbüntetését a gyermekei és az emberjogi szervezetek a nyilvánosság erejével akarják megakadályozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik