Nagyvilág

Skócia: a BP-nek nincs köze a lockerbie-i robbantó ügyéhez

A skót miniszterelnök megerősítette: nem álltak kapcsolatban a BP-vel a merénylő szabadon engedése kapcsán.

A BP brit olajtársaság nem játszott szerepet abban, hogy tavaly szabadon engedték a lockerbie-i merényletért elítélt líbiai férfit – mondta Alex Salmond skót miniszterelnök.

Salmond megerősítette, hogy sem írásos, sem szóbeli kapcsolatban nem voltak a BP-vel a méltányossági döntés meghozatala alatt.

Skócia tavaly augusztusban engedte szabadon a lockerbie-i merénylettel kapcsolatban elítélt Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit, volt líbiai titkos ügynököt, abban a hiszemben, hogy a rabnak prosztatarákja van, és csak hónapok vannak hátra az életéből.

A BP megerősítette, hogy 2007-ben lobbizott a brit kormánynál egy fogoly átszállításáért Líbiába. Amerikai szenátorok azzal gyanúsítják az energetikai konszernt, hogy egy Líbiával kötendő zsíros üzlet reményében fáradozott Megrahi szabadon engedéséért.

David Cameron brit miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök keddi washingtoni találkozójuk során elítélték az ügynök elengedését. Cameron leszögezte, hogy ez ügyben a BP-hez kell fordulni válaszért.

A PanAm légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik