Nagyvilág

2012-re kivonulhat Afganisztánból Lengyelország

Az Afganisztánban állomásozó lengyel katonák kivonására vonatkozó stratégia mielőbbi kidolgozására szólította fel a kormányt Bronislaw Komorowski lengyel ügyvezető államfő.

Az elnökválasztás második fordulójába bejutott Komorowski pénteken egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Varsónak elő kell tudni állni egy pontos kivonulási tervvel a novemberben esedékes NATO-csúcstalálkozón.

Lengyelország ideiglenes államfője csütörtökön a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén hangsúlyozta, 2011-től csökkenteni kezdik a lengyel kontingens létszámát Afganisztánban, és legkésőbb 2012-ben véget kell érnie a közép-ázsiai országban teljesített katonai missziónak.

A tanácskozás előtt nem sokkal megdöbbenést keltett a Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) vezetőjének, Stanislaw Koziej tábornoknak az intézet honlapján közzétett írása, miszerint “az a feladat, amelyet az ország Afganisztánban elvállalt, meghaladja a lengyel kontingens lehetőségeit”. Koziej véleménye szerint a közép-ázsiai országban romlott a helyzet, és az akár a NATO stratégiai katasztrófájához is vezethet.

A 2600 főt számláló lengyel kontingens Afganisztán déli részén, Gazni tartományban állomásozik, ahol a hegyvidéki területeket helyenként tálib lázadók uralják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik