Nagyvilág

Nyugodt, de feszült a helyzet a kirgizisztáni Osban

Nyugodt volt a helyzet vasárnap a dél-kirgizisztáni Osban, noha a helyzet továbbra is feszült, és ismét fellángolhat az erőszak a kirgiz és az üzbég lakosság között. Közben a kormány meghosszabbította a rendkívüli intézkedéseket az országrészben.

Az üzbég lakosok – noha félnek – engedték a hadseregnek, hogy elbontsa azokat a barikádokat, amelyeket hevenyészve ők építettek az általuk lakott negyedek határán önvédelemből – jelentették tudósítók a helyszínről.

Páncélozott katonai járművekkel tolták az út szélére a teherautókat, betonoszlopokat, fákat, autógumikat, amelyekből a barikádokat emelték. Az üzbégek helyenként még segítettek is a katonáknak, pedig azzal vádolják a hadsereget, hogy a kirgizek oldalán beavatkozott az elmúlt hét zavargásaiba.
Meliszbek Mirzakmatov osi polgármester közép-európai idő szerint vasárnap 14 óráig adott határidőt a barikádok elbontására a helyzet normalizálása végett, az ellenkező esetre kilátásba helyezte “erő alkalmazását”.

A kirgiz átmeneti kormány vasárnap úgy határozott, hogy június 25-éig meghosszabbítja a városban és környékén az aznap lejáró rendkívüli állapotot és az éjszakai kijárási tilalmat. A hosszabbítás lejárta után mindössze két nappal lesz a népszavazás a kirgiz alkotmány megváltoztatásáról, amelynek eredményeképpen több hatalmat kapna az ország miniszterelnöke.

A biskeki kormány szerint legalább 2 ezer üzbég és kirgiz halálos áldozata lehet az etnikai erőszaknak Kirgizisztán déli részén. Az ENSZ 1 millióra becsüli a viszály által érintettek számát. Közel 400 ezren leltek menedékre az üzbég-kirgiz határnál létesített menekülttáborokban, és a kirgiz határőrség szerint eddig alig több mint 4500-an tértek vissza otthonukba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik