Nagyvilág

Még idén megkezdi az “afganizálást” a NATO

Még az év vége előtt meg akarja kezdeni a NATO Afganisztánban a biztonságért viselt felelősség fokozatos átadását az afgán kormányerőknek - közölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A résztvevők péntek délelőtt olyan, kibővített ülést tartottak, amelyen jelen voltak a NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erőben, az ISAF-ban részes NATO-on kívüli országok védelmi tárcáinak irányítói is. Az ISAF keretében összesen 46 ország állomásoztat katonákat Afganisztánban.

A 28 NATO-ország minisztere közös nyilatkozatot tett közzé a kétnapos tanácskozásról, és ebben üdvözölték, hogy jelentősen javult az afgán fegyveres erők ütőképessége. Ígéretet tettek arra, hogy az afgán hadsereg és rendőrség további fejlesztése érdekében az eddiginél is több kiképzőt küldenek a közép-ázsiai országba.

Az afgán hadsereg 119 ezer katonából áll, és 2011 októberéig 171.600-ra akarják feltölteni a kiképzett létszámot. Az afgán rendőrség most 104 ezer fős, a célkitűzés 134 ezer fő.

A tervezett “afganizálást” tartományról tartományra haladva kívánják megvalósítani, és Rasmussen szerint remény van arra, hogy az első lépést még az év vége előtt meg lehet tenni. Hogy meddig tart majd a folyamat, az a főtitkár szerint egyelőre nyitott kérdés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik