Nagyvilág

Bulgária körmére néz az EU

Küldöttséget indít Bulgáriába az Európai Bizottság a statisztikai módszerek vizsgálatára, amint életbe lépnek az Eurostat illetékességi jogkörét kiterjesztő változtatások.

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei luxembourgi találkozójukon döntöttek arról, hogy nagyobb ellenőrzési befolyással ruházzák fel az uniós statisztikai hivatalt, megelőzendő, hogy a jövőben a tagállamok manipulálják a statisztikákat, és ezzel a valóságtól eltérő képet fessenek gazdaságuk helyzetéről.

A miniszterek a görög adósságtörlesztési krízis által kirobbantott euróövezeti bizalmi válság miatt határoztak úgy, hogy még több jogosítványt kap az EU statisztikai hivatala, amely a jövőben kétségek esetén a helyszínen is tájékozódhat majd a tagországok adatainak valódiságáról.

Görögország hamis adatokkal tudta elérni euróövezeti felvételét, és a későbbiekben is a valóságtól eltérő adatokkal látta el a luxembourgi székhelyű uniós statisztikai hivatalt.

Olli Rehn most úgy fogalmazott, a bizottságnak “van néhány aggodalma Bulgária statisztikai teljesítményére vonatkozóan”.

A miniszteri döntést az EP-nek, és a tagállamok vezetőinek is jóvá kell hagyniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik