Nagyvilág

London nem enged Brüsszelnek

Nagy-Britannia nem hajt fejet Brüsszelnek nemzeti költségvetésének előzetes bemutatása kapcsán.

A költségvetést először a parlament elé kerül, és csak utána lesz nyilvános- szögezte le Mark Hoban brit pénzügyi államtitkár Brüsszel azon tervére reagálva, hogy előzetesen ellenőrizhesse tagállamainak büdzséjét.

Az EU beavatkozásának célja, hogy bővebb mozgásteret szerezzen az uniós versenyképesség fenntartására. Nagy-Britannia azonban nem tagja a monetáris közösségnek, és nem kíván fejet hajtani az unió hivatalos “költségvetési házőrző kutyájának”, az Európai Bizottságnak. George Osborne brit pénzügyminiszter múlt hónapban már közölte uniós tárgyalóparnereivel az elzárkózás okát, sőt, korábban Gordon Brown miniszterelnök is összetűzésbe került Brüsszellel a Nicolas Sarkozy francia elnök által bedobott „gazdasági kormány” kifejezés okán.

Az EU minszretei egyetértésre jutottak abban, hogy új szankciók szükségeltetnek, melyek lehetővé teszik a prevenciót. Az 500 billió eurós csomag az európai gazdaságokat hivatott kisegíteni a következő 3 évben, a vezetők pedig nyomást szeretnének gyakorolni a kormányokra, hogy tartsák magukat a 3 százalékos deficithez, illetve a GDP 60%-át nem meghaladó államadóssághoz.

Az EU vezetői jövő heti brüsszeli találkozójukon tárgyalják a kérdéskört.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik