Nagyvilág

Bukásra áll a török iszlámista kormánypárt

A legerősebb török ellenzéki párt népszerűsége utolérte a kormánypártét.

A Kemal Atatürk alapította CHP a szavazatok 32,48 százalékát szerezné meg, ha most tartanák a választásokat, míg Recep Tajjip Erdogan iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a voksok 31,09 százalékára számíthatna. Az ugyancsak ellenzéki, nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártjára (MHP) a választók 18,59 százaléka szavazna. Egy másik felmérés szerint az AKP továbbra is vezeti a népszerűségi listát, de már csak 25,3 százalékkal a 24,8 százalékos CHP előtt. Ez a felmérés az MHP 15,2 százalékos támogatottságát mutatta ki.

Az Igazság és Fejlődés Pártja 2007-ben a szavazatok 47 százalékával nyerte meg a választásokat, s alakíthatott ismét kormányt, messze megelőzve a 21 százalékos CHP-t. Két évvel később, a helyhatósági választásokon az AKP-t már csak a voksolók 38 százaléka támogatta, akkor azonban a Köztársasági Néppártnak csak két százalékkal, 23 százalékra sikerült növelnie a támogatottságát.

Erdogan miniszterelnök pártja elsősorban az ország belső részén, Anatóliában élő vallásos emberek köréből szerzi a szavazóit, míg a magát a modern Törökországot létrehozó Kemal Atatürk örökösének valló Köztársasági Néppártra főleg a városi elithez és a vallás meghatározó szerepét tagadó szekuláris középosztályhoz tartozók voksolnak.

Törökországban 2011 nyarán rendezik a következő parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik