Nagyvilág

Kritikus helyzet Varsóban – az állatkertet is elöntheti a víz

Kilencre nőtt pénteken a dél-lengyelországi árvizek halálos áldozatainak száma, miközben Varsóban is riasztást kellett elrendelni a Visztula áradása miatt

Három embert eltűntként tartanak számon, s a természeti csapás miatt országszerte több ezer embert kellett kiköltöztetni otthonából.

Mintegy 400 tűzoltó dolgozott péntekre virradó éjszaka is a gátak megerősítésén. Katonák is segítettek nekik. A legnagyobb veszélyben a Visztula jobb partján lévő állatkert van, ahol több tucat varsói lakos, köztük gyerekek is segítenek a homokzsákokból gátat építeni. Szakértők szerint azonban a lengyel fővárosban nem alakul ki olyan drámai helyzet, mint az ország más területein.

Péntek estére várhatóan 7,80 méteren tetőzik a Visztula Varsóban, 20 centiméterrel a kritikus szint alatt. Ilyen magasan nem állt még a folyó a második világháború óta eltelt időszakban.

Az Európai Unió árvízvédelmi szakemberek hét csoportjával sietett Lengyelország segítségére. Varsó két napja kérte az EU katasztrófavédelmi gépezetének beindítását.

Az időjárási előrejelzések szerint Lengyelországban a következő napokban is jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik