Nagyvilág

Megállapodtak a légtérkorlátozás enyhítéséről

Megállapodtak az EU tagországainak közlekedési miniszterei, hogy fokozatosan enyhíteni fogják a vulkáni hamu miatt a légtérhasználatra vonatkozó korlátozásokat.

A miniszterek rendkívüli, videokapcsolaton keresztül lebonyolított tanácskozást tartottak a lassacskán milliárdos gazdasági károkat okozó, és utasok millióinak programját felborító helyzetről.

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési felelőse ezt követően bejelentette, a megállapodásnak köszönhetően kedd reggeltől fokozatosan növekedni fog a felszálló gépek száma.

José Blanco spanyol közlekedési miniszter madridi sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a lépcsőzetes légtérnyitás kedd reggel, közép-európai idő szerint nyolc órakor lép hatályba.

A megállapodás alapján a légteret három zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre, az egyes zónák határait pedig mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

Kallas esti brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, továbbra sem lehet olyan kompromisszumot kötni, amely a biztonság rovására menne. Ragaszkodik az EU emellett ahhoz is, hogy minden döntést tudományos alapon, szakértői elemzések után hozzanak meg. Szintén egyetértés volt abban, hogy az eddigieknél nagyobb koordinációra van szükség az EU-tagországok között, beleértve a kockázatelemzést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik