Nagyvilág

Feloldották a magyar légtérzárat!

Déltől feloldották a teljes légtérzárat Magyarország felett, megindulhat a ferihegyi forgalom.

Fokozatosan megnyílhatnak ma az európai repterek: a jelenlegi adatok szerint óráról órára újabb országok oldják majd fel a légtérzárlatot. Tegnap több légitársaság is próbarepüléseket hajtott végre, és tapasztalataik alapján a légtérzár mielőbbi feloldását követelik. A londoni kormány a haditengerészet bevetésén gondolkozik a külföldön rekedt britek hazaszállítása érdekében.

Uniós légügyi források szerint a “normális” európai légi forgalom fele indulhat meg hétfőn, ha az időjárás-jelentések megerősítik, hogy a légtér tisztulóban van a vulkáni hamutól. Csütörtök óta 63 ezer légi járatot kényszerített földre az izlandi tűzhányó hamufelhője.

Hétfőn 12 órától feloldották a teljes légtérzárat Magyarország felett – közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat. Az átrepülő forgalomnak 7.500 méter felett 10.36 órától nyitották meg a magyar légteret.

A ferihegyi forgalom a légtérzár feloldásával megindulhat. A légitársaságok előzőleg nagy nyomást gyakoroltak a közlekedési hatóságra, hogy gondolják újra a légtérzárra vonatkozó tilalmakat.

A magyar légtér zárlatát a Nemzeti Közlekedési Hatóság ma délig hosszabbította meg. A teljes nyitás egyelőre kérdéses, de részlegesen már feloldotta a légtérzárat hétfőn délelőtt a HungaroControl. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 7500 méter felett megindulhat a forgalom, ez az átrepülő járatokat érinti, vagyis a Ferihegyi Repülőtér továbbra is zárva marad. Hamarosan arról is döntenek, hogy a délben lejáró teljes légtérzárat megszüntetik-e vagy meghosszabbítják.. Részletek itt!

Ezért a MÁV ma is több kocsit csatol a nemzetközi szerelvényekhez, így a Romániába, Ausztriába, Németországba és Svájcba tartó vonatokhoz.

A Levegő Munkacsoport szerint a hétvégén néhány óra alatt több mint ötszörösére nőtt a légszennyezettség Budapesten, amikor az izlandi tűzhányó hamufelhője elérte a fővárost. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese elismerte, hogy valóban növekedtek az értékek, de Páldy Anna szerint ez nem jár jelentős egészségkárosodási veszéllyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik