Tudomány

Még másfél évig tarthat a hamufelhő

Baróthy Zoltán

2010. 04. 19. 15:40

A vulkanológus az izlandi vulkán korábbi kitöréseire alapozza véleményét.

Az Eyjafjallajökull vulkán korábbi kitörését alapul véve, különböző intenzitással még másfél évig tarthat az aktivitás és az ezzel járó vulkáni hamu megjelenése a felhőkben – tudta meg az fn.hu Harangi Szabolcs vulkanológustól.

A vulkáni működés intenzitása jelenleg csökkent, de nem áll le, a vulkánnak még van utánpótlása – mondta el az fn.hu-nak az ELTE tanszékvezető professzora, aki szerint a mostani kitörés hasonló lehet az 1921-eshez, amikor is másfél éven keresztül volt aktív az Eyjafjallajökull. A kitörést nem egyforma intenzitással kell elképzelni: lehetnek olyan hónapok, amikor szinte semmilyen hatással nem lesz a környezetére a vulkán, máskor pedig a mostanihoz hasonló hamufelhőre számíthatunk.

Izlandon egyébként akár a közeljövőben további súlyosabb kitörések is lehetnek, a Hekla vagy a Katla vulkánok például még jelentősebb magmát halmoztak fel maguk alatt, mint a most aktív Eyjafjallajökull.

Egy szupervulkán kitörése minden bizonnyal az emberiség végét jelentené. Ilyenek voltak korábban a 600 ezer éve kitört Yellowstone kaldera a Yellowstone Nemzeti Parkban vagy a 74 ezer évvel ezelőtt pusztító Toba Indonéziában. Ezek kitörésére jelenleg roppant kicsi az esély, mert alattuk 1000 köbkilométernyi magmának kellene fölhalmozódnia. Ezt rendszeresen mérik is, így szinte bizton tudható, hogy ilyen veszély nincs.

Ajánlott cikk:
Másfél évig tarthat a hamufelhő (FN.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.