Tudomány

Még másfél évig tarthat a hamufelhő

A vulkanológus az izlandi vulkán korábbi kitöréseire alapozza véleményét.

Az Eyjafjallajökull vulkán korábbi kitörését alapul véve, különböző intenzitással még másfél évig tarthat az aktivitás és az ezzel járó vulkáni hamu megjelenése a felhőkben – tudta meg az fn.hu Harangi Szabolcs vulkanológustól.

A vulkáni működés intenzitása jelenleg csökkent, de nem áll le, a vulkánnak még van utánpótlása – mondta el az fn.hu-nak az ELTE tanszékvezető professzora, aki szerint a mostani kitörés hasonló lehet az 1921-eshez, amikor is másfél éven keresztül volt aktív az Eyjafjallajökull. A kitörést nem egyforma intenzitással kell elképzelni: lehetnek olyan hónapok, amikor szinte semmilyen hatással nem lesz a környezetére a vulkán, máskor pedig a mostanihoz hasonló hamufelhőre számíthatunk.

Izlandon egyébként akár a közeljövőben további súlyosabb kitörések is lehetnek, a Hekla vagy a Katla vulkánok például még jelentősebb magmát halmoztak fel maguk alatt, mint a most aktív Eyjafjallajökull.

Egy szupervulkán kitörése minden bizonnyal az emberiség végét jelentené. Ilyenek voltak korábban a 600 ezer éve kitört Yellowstone kaldera a Yellowstone Nemzeti Parkban vagy a 74 ezer évvel ezelőtt pusztító Toba Indonéziában. Ezek kitörésére jelenleg roppant kicsi az esély, mert alattuk 1000 köbkilométernyi magmának kellene fölhalmozódnia. Ezt rendszeresen mérik is, így szinte bizton tudható, hogy ilyen veszély nincs.

Ajánlott cikk:
Másfél évig tarthat a hamufelhő (FN.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik