Belföld

Vulkánkitörés – A mentők sem repülhetnek a légtérzárlat idején

Egyetlen légi jármű számára sem engedélyezett a közlekedés, ideértve a sportrepülőket is.

A mentőhelikopter és a rendőrség sem repülhet a légtérzárlat ideje alatt a légtérben – közölte Szabó Aliz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs referense az MTI érdeklődésére pénteken.

A teljes magyar légteret pénteken este 19 órakor zárták le Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága döntése értelmében, mivel az izlandi vulkánkitöréskor keletkezett hamufelhő várhatóan pénteken 22 óra körül eléri Magyarországot. A döntést a hatóság azzal indokolja, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét, annyira, hogy az le is állhat. A teljes magyar légtér zárlata várhatóan szombaton 19 óráig tart.

Az izlandi Eyjafjalla gleccsernél szerdán kezdődött vulkánkitörés miatt a légteret hamu- és füstfelhő borította el, amely kelet felé halad. A legújabb számítások szerint a porfelhő péntek estére benyúlik Magyarország északi része fölé, szombat reggelre pedig az ország teljes területét befedi majd a magasabb légrétegekben. A szennyezés Országos Környezet-egészségügyi Intézet szakértője szerint az emberi szervezetre nem jelent veszélyt.

Szombaton északi-északnyugati áramlással folyamatosan érkezik majd a hamufelhő az ország fölé, de vasárnap szélirányváltozásra számítanak, aminek köszönhetően a felhő északi irányban elhagyja az országot. Nem várható porhullás a felhőből, a széttartó áramlás miatt pedig hígulni is fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik