Nagyvilág

Lengyel légikatasztrófa – már az áldozatok felét azonosították

A lengyel elnöki gép katasztrófájában elhunyt emberek majdnem felét sikerült már azonosítani Moszkvában - közölte kedden az orosz egészségügyi miniszter.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt, és több más magas rangú lengyel tisztségviselőt szállító gépen 96-an voltak, amikor szombaton az oroszországi Szmolenszk közelében lezuhant. Már 45 áldozatot sikerült azonosítani – közölték az orosz hírügynökségek, az orosz egészségügyi miniszterre hivatkozva. Az azonosított áldozatok között van a lengyel elnök felesége is, akinek holttestét kedden délelőtt szállítják Lengyelországba – közölte Tatjana Golikova.

A szmolenszki katasztrófa áldozatait Moszkvába szállították, ahol rokonok, valamint lengyel tisztségviselők próbálják azonosítani őket, orosz segítséggel. Tisztségviselők azonban arra figyelmeztettek, hogy sok áldozat olyan súlyosan sérült, hogy csak DNS-vizsgálattal lehet majd azonosítani őket.

Eközben Varsóba érkezett kedd délelőtt az a repülőgép, amely a hét végén légikatasztrófában elhunyt lengyel elnök feleségének, Maria Kaczynskának a holttestével indult reggel Moszkvából.

A lengyel katonai szállítógép 10 óra 35 perckor szállt le Varsóban. Már reggel nagy tömeg gyülekezett a lengyel elnöki palota előtt Maria Kaczynska koporsóját várva, amelyet néhai férjével együtt ravataloznak fel, hogy a varsóiak búcsút vehessenek a Kaczynski házaspártól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik