Nagyvilág

Bajnai részt vesz a lengyel elnök temetésén

Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton részt vesz az elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök temetésén.

Szollár Domokos emlékeztetett arra: a kormány úgy döntött, a temetés napja nemzeti gyásznap lesz Magyarországon, vagyis olyan esemény, amely a társadalom egészét, illetve annak jelentős részét érintő megrendülés és az ezt kifejező kegyeleti megemlékezés.

Nemzeti gyászt a kormány rendeletben hirdeti ki. Kivételesen indokolt esetben a nemzeti gyász több naptári napot is felölelhet. Nemzeti gyász meghirdetése esetén a Magyar Köztársaság lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni.

A kormányszóvivő közölte: a nemzeti gyász ideje alatt a jogszabály szerint a nyilvános szórakozóhelyeken a zene- és műsorszolgáltatás korlátozható, de a lengyel államfő temetése kapcsán a kormány ilyen intézkedést nem tervez.

Sajtóhírek szerint a lengyel elnök temetésén Dmitrij Medvegyev orosz, és Barack Obama amerikai elnök is ott lesz.

A Lech Kaczynski államfőt és számos más lengyel vezető személyiséget szállító Tu-154-es kormányrepülőgép szombat reggel zuhant le, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik