Nagyvilág

“Likvidálni” kell a Hamasz vezetőit – izraeli pénzügyminiszter

Ki kell végezni a gázai Hamász-kormányzat tagjait - mondta vasárnap Izrael pénzügyminisztere.

A tárcavezető azt követően beszélt erről az izraeli állami rádióban, hogy a hétvégén Gáza határánál az izraeli-palesztin összecsapásokban a zsidó állam két katonája halt meg.

A Hamasz szóvivője válaszul azt mondta, hogy a miniszter szavai a “cionista megszálló hatalom kormányának bűnös szándékait tükrözi”.

“Előbb, vagy utóbb likvidálni fogjuk az Irán által támogatott Hamasz gázai katonai rezsimjét” – nyilatkozta Juval Steinitz, izraeli pénzügyminiszter. A kormányzó, jobboldali Likud párt tagja hozzátette még: “Nem akarok időpontot meghatározni, de nem tolerálhatjuk, hogy ez a rezsim megerősítse magát katonailag, és rakéta-arzenált szerezzen be, amellyel a területünket veszélyeztetik”.
A Gázát uraló Hamasz szóvivője, Fawzi Barhum szerint a pénzügyminiszter kijelentései ismét Izrael állami terrorizmusát igazolják, valamint a “cionista megszálló hatalom kormányának bűnös szándékait tükrözik”.

A gázai-izraeli határnál pénteken súlyos összecsapások törtek ki. Előbb egy robbantásban meghalt két izraeli katona, majd az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek közti tűzharcban négy palesztin vesztette életét. Ez volt a legsúlyosabb összecsapás azóta, hogy 14 hónapja Izrael megtámadta Gázát. Az izraeli katonák elleni robbantást a Hamász katonai szárnya, az Ezzedine al-Kasszám Brigád vállalta magára. Ezt követően szombaton egy palesztin meghalt, hét pedig megsebesült, amikor izraeli tankok nyomultak be Gázába. Szemtanúk szerint az izraeli tankok helikopterek támogatása mellett Hán Junisznál léptek be palesztin területre szombatra virradó éjszaka. A támadást követően az izraeli csapatok visszatértek a határ mögé. Vasárnap pedig izraeli páncélozott harci járművek és buldózerek hajtottak be Gáza területére, hogy a Hán Junisznál történt összecsapások közelében alagutakat romboljanak le.

Eközben az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a zsidó húsvét ünnep alkalmából korlátozni fogják a palesztinok lakta Ciszjordániába vezető határ forgalmát. Az átkelőhelyeken csak a mentőautókat, a humanitárius segélyt szállító járműveket, és az engedéllyel rendelkező diákokat és tanárokat engedik át ideiglenesen. A korlátozások egy héten át, hétfőn naplementétől április 6-ig érvényesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik