Nagyvilág

Izrael szerint, palesztínok blokkolják a békefolyamatot

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu vasárnap kijelentette, hogy a palesztinok okolhatóak az amerikai közvetítésű békefolyamat leállásáért.

A zsidó állam kormányfője azután beszélt erről, hogy a palesztinok ismételten elutasították még a közvetett tárgyalásokat is, amíg Izrael teljesen le nem állítja a telepesítési programot. Ami az utóbbi időben jelentős feszültséget okozott még a két szövetséges, az Egyesült Államok, és Izrael vezetése közt is.

“Továbbra is azt tapasztaljuk, hogy a palesztinok bekeményítették álláspontjukat. Semmiféle jelét nem mutatják a mérsékletnek” – mondta Netanjahu vasárnap, az izraeli kabinet heti ülésének kezdetén. Ezt megelőzően a palesztinok elnöke, Mahmud Abbász szombaton Líbiában egy kétnapos arab-csúcson beszélve kizárta annak lehetőségét, hogy Izraellel bármiféle megbeszéléseket folytassanak addig, amíg a zsidó állam teljesen le nem állítja a kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai telepesítést.
A zsidó telepek bővítése jelentős feszültséget okoz március eleje óta a két szövetséges, Izrael és az Egyesült Államok közt. Az izraeli kormány március 9-én engedélyezte 1600 otthon megépítését az 1967-es, hatnapos háborúban elfoglalt, főleg arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben – ahol jelenleg csaknem félmillió zsidó él. Az újabb telepek létesítésének tervét akkor jelentették be az izraeli hatóságok, amikor az amerikai alelnök, Joe Biden Izraelben tárgyalt.

Obama később azt mondta, hogy egyáltalán nem kedvez a békefolyamatnak a zsidó telepek bővítése, ami a palesztinok haragját váltotta ki. Netanjahu válaszul azt mondta, hogy “joguk van építkezni Jeruzsálemben.” A vitatott ügyben a két vezető kedden a washingtoni Fehér Házban is tárgyalásokat folytatott. A megbeszéléseket az izraeliek “jó hangulatúnak” nevezték, míg az amerikaiak nem jellemezték a tárgyalásokat. Az AFP francia hírügynökség szerint azonban sokatmondó, hogy a megbeszéléseket követően az amerikaiak nem kérték fel a tévéseket és fotósokat, hogy készítsenek felvételeket a két vezető kézfogásáról, ami egy ilyen találkozón megszokott, protokolláris eseménynek számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik