Nagyvilág

Eredménytelen volt Netanjahu washingtoni látogatása

Az izraeli-amerikai nézeteltérések megoldása nélkül ért véget szerda este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kétnapos washingtoni látogatása.

Benjamin Netanjahu és Barack Obama abban próbáltak megállapodni, hogy Izrael milyen gesztusokkal tudná visszanyerni a palesztinok és az Obama-kormány bizalmát, hogyan tudná javítani a légkört, amelyet azzal rontott el, hogy bejelentette 1600 új lakás felépítésének tervét a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Kelet-Jeruzsálemet akarják megtenni leendő önálló államuk fővárosának a palesztinok.

Netanjahu kétszer is meghosszabbította látogatását, hogy a felek megállapodásra jussanak. Végül George Mitchell-lel, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjával tárgyalt, de a megbeszélést helyi idő szerint este 8 órakor befejezték, és utána nem tettek nyilvános bejelentést.

A Fehér Ház néhány órával korábban nyilatkozott először Netanjahu washingtoni tárgyalásaival kapcsolatban. Jellemzésükre olyan diplomáciai kifejezéseket használt Robert Gibbs fehér házi szóvivő, mint “őszinte, közvetlen”. “Szilárd kapcsolatunk van egy szilárd szövetségessel” – jelentette ki. Egy korábban Jeruzsálemben kiadott izraeli közleményben is az szerepelt, hogy a tárgyalások “jó hangulatban” zajlanak.

Jelét adta azonban annak is Gibbs, hogy a tárgyalásokon nem sikerült elsimítani bizonyos nézeteltéréseket, de nem közölte, hogy melyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik