Nagyvilág

Netanjahu Clintonnal találkozik Washingtonban

Az izraeli miniszterelnök a jövő héten Washingtonban megbeszélést folytat az amerikai külügyminiszterrel, a két ország közötti feszültség enyhítése érdekében.

A két politikus találkozóját azt követően jelentették be, hogy Netanjahu telefonon felhívta az éppen Moszkvában tárgyaló amerikai külügyminisztert. Izraeli részről azt közölték, hogy a kormányfő kölcsönös bizalomerősítő lépéseket javasolt a zsidó állam, illetve a Palesztin Hatóság részéről Ciszjordániában: de ezekről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Az amerikai és az izraeli kormány között a korábbinál rosszabb a viszony Barack Obama elnök hatalomra jutása óta, s az ellentéteket csak mélyítette, hogy a zsidó állam belügyminisztériuma a múlt héten éppen Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatása idején jelentette be újabb 1600 kelet-jeruzsálemi lakás építésének tervét. Ugyanakkor Obama a Fox News amerikai tévécsatornának adott szerdai interjújában már igyekezett csillapítani a feszültséget: mint mondta, az amerikai-izraeli viszony nem jutott válságba a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt.

Az amerikai elnök leszögezte: a telepépítési terv nem segíti elő az izraeli-palesztin békefolyamatot, az Egyesült Államok ennek ellenére Izrael elkötelezett szövetségese marad, és a két ország népét különleges kapocs köti össze, amely nem tűnik el. Obama úgy fogalmazott: a telepbővítés “szerencsétlen döntés” volt Izrael részéről, de “néha a barátok sem értenek egyet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik