Nagyvilág

Pozsony ellenőrizni fogja a magyar diákok szlovák nyelvtudását

A magyar államfő szerint a kisebbségi magyar diákoknak idegen nyelvként kellene tanulniuk a többségi nemzet nyelvét.

Ellenőrizni fogja a szlovákiai magyar diákok szlovák nyelvtudását az állami tanfelügyelőség – jelezte Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter a SITA hírügynökség szerdai jelentése szerint. Jelzése reagálás volt Sólyom László magyar államfőnek a napokban tett kijelentésére, miszerint a kisebbségi magyar diákoknak idegen nyelvként kellene tanulniuk a többségi nemzet nyelvét.

“Úgy tűnik, hogy a szlovák nyelvtudás, különösen a magyar tannyelvű iskolákban, nem jó” – jelentette ki Mikolaj azután, hogy a pozsonyi kormány javaslatot fogadott el az államnyelv oktatási színvonalának javításáról a kisebbségi tannyelvű iskolákban. Ennek alapján fogják szúrópróbaszerűen ellenőrizni a szlovák nyelvtudást a kisebbségi iskolákban.

Az anyag a szokásos előkészítés, véleményezés nélkül került a kormány elé. Mikolaj azt állította, hogy gyorsaságra volt szükség. “Kötelességemnek érzem a reagálást, ha a Magyar Köztársaság elnöke keményen megtámadja az oktatás színvonalát” – mondta újságíróknak az oktatási miniszter, aki a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője a kabinetben.

Mikolaj azt várja, hogy az állami tanfelügyelőség az ellenőrzések eredménye alapján ajánlásokat dolgozzon ki a helyzet javítására. Ennek alapján aztán az állam módosítaná a tanterveket. A miniszter nem kívánt nyilatkozni arról, vajon növelik-e a szlovákórák számát azokban az iskolákban, ahol a diákok tudásszintjét nem ítélik megfelelőnek, .

A miniszter,szerint a magyar diákok szlovák nyelvtudása évről évre romlik. “Néhány műszaki tantárgy szlovák nyelvű tanítására bizonyára szükség lenne” – jegyezte meg. Személyesen nem akarja javasolni a szlovák nyelvórák számának növelését a magyar tannyelvű iskolákban. “Ez a tanfelügyelőség feladata” – tette hozzá.

Ugyanakkor a tárca május végéig kiegészítő továbbképző programokat készít elő azon pedagógusok számára, akik a magyar iskolákban szlovákot tanítanak.

“A Híd Párt nem érti, mi alapján gondolja úgy a miniszter, hogy különösen a magyar tannyelvű iskolákban a szlovák nyelvtudás szintje nem kielégítő. Ez az állítás félrevezető” – reagált a miniszter nyilatkozatára Czuczor Nóra, a Híd szóvivője.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy tavalyi felmérés alapján a magyar iskolások jobb eredményeket értek el a szlovák nyelvi tesztek során, mint a szlovákok. Ha viszont a miniszter nyilatkozataiban arra akart rámutatni, hogy a magyarok aktív nyelvhasználata hagy maga után kívánnivalót, akkor ez nem más, mint annak beismerése, hogy a szlovák nyelv oktatása jelenleg rossz módszer szerint folyik. A Híd – Sólyom javaslatához hasonlatosan – megváltoztatná ezt a módszert, s a szlovákot ún. második nyelvként oktatná, az aktív nyelvhasználat elsajátítására helyezve a hangsúlyt.

Mikolaj – kérdésre válaszolva – azt állította: nem tart attól, hogy lépése következtében romlana a szlovák-magyar viszony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik