Nagyvilág

Folytatódik a tiltakozás a hazafiassági törvény ellen Szlovákiában

Szlovákiában tovább terjed a tiltakozás a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére múlt héten elfogadott hazafiassági törvény ellen.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) csütörtökön felszólította Ivan Gasparovic államfőt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem adja azt vissza a parlamentnek újratárgyalásra.

“A vulgáris nacionalizmus helyett őszinte hazafiasságra van szükségünk” – jelentette ki Ján Figel, pártelnök pozsonyi sajtóértekezletén. Leszögezte: az elfogadott törvény nem jó, mert erőszakkal akarja rákényszeríteni az emberekre a haza szeretetét. “Ez lehetetlen” – jegyezte meg.

A sokat vitatott jogszabály alapján egyebek között a szlovákiai iskolákban minden hét elején kötelező lesz a nemzeti himnusz eljátszása, s minden tanteremben kifüggesztik a nemzeti jelképeket.

Hasonló felszólítást küldött az államfőnek a Szlovákiai Írók Társasága (Obec Spisovatelov Slovenska) is. Peter Juscák, a társaság elnöke kijelentette: az államiság jelképeinek parancsszóra történő folytonos előtérbe tolása nem egy követendő példa, épp ellenkezőleg, ellenállást válthat ki a kötelezővé tett rituálékkal szemben. Szerinte ott is tiszteletlenséget válthat ki, ahol ma még megvan a tisztelet.

A köztársasági elnöknek a hatályos törvények szerint március 20-ig kell eldöntenie, hogy aláírja-e a hazafiassági törvényt, amely ellen szerdán több mint ezer diák tüntetett Pozsonyban. Ján Slota, az SNS elnöke később “narkósoknak” nevezte a tüntetőket.

“Azt hiszem, hogy ezek a narkósok engem nem zavarnak. Tudomásul sem veszem őket” – jelentette ki Slota, aki a törvény egyik előterjesztője volt. A diáktüntetés szervezői csütörtökön felszólították Slotát, hogy kérjen bocsánatot nyilatkozatáért, különben becsületsértés miatt bíróság elé viszik az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik