Nagyvilág

Clinton Phenjanban kilincsel

A volt amerikai elnök váratlanul Phenjanba utazott, hogy tárgyaljon a két elítélt amerikai újságíró sorsáról, de nem kizárt, hogy szó eshet a nukleáris kísérletekről is. Látogatása során Clinton találkozott a „Kedves Vezérrel”, Kim Dzsong Il elnökkel. Észak-Koreába nyugati újságíróknak szinte lehetetlen bejutni, az FN.hu megkereste azt a magyar riportert, akinek sikerült.

Bill Clinton volt amerikai elnök kedden reggel Észak-Koreába repült, valószínűleg azért, hogy tárgyaljon a két amerikai televíziós újságíró szabadlábra helyezéséről, akiket 12 év kényszermunkára ítéltek, amiért illegálisan léptek be Észak-Korea területére.

A volt elnököt a phenjani reptéren virágokkal várták, illetve magas rangú köztisztviselők fogadták. Közöttük volt Kim Kye-Gwan külügyminiszter-helyettes, Észak-Korea legfelsőbb nukleáris ügyekért felelős követe is, akinek jelenléte arra is utalhat, hogy nemcsak az újságírók sorsáról, de Észak-Korea nukleáris robbantásairól is szó eshet. A volt amerikai elnök találkozott a “Nagy Vezér” fiával, Kim Dzsong Illel, a “Kedves Vezérrel” is. Egyelőre azonban egyik fél sem pontosította Clinton látogatásának célját.

Észak-Korea napjaink legtitokzatosabb országa (Forrás: MTI)

Észak-Korea napjaink legtitokzatosabb országa (Forrás: MTI)

Bill Clinton számára ez az első alkalom, hogy Obama adminisztrációja nevében vállal nyilvános nemzetközi missziót. Utoljára 1994-ben éppen Clinton elnöksége alatt járt néhai amerikai elnök hasonló küldetésen a kommunista országban Jimmy Carter személyében. Neki sikerült előmozdítani az akkori nukleáris tárgyalásokat. Hasonló sikeres tárgyalásokat remélnek most Bill Clintontól is, már azért is, mert Clinton elnöksége alatt Észak-Korea és az Egyesült Államok között merőben jobb volt a viszony, mint később, az ifjabb Bush kormányzása alatt.

Laura Ling (32) és Euna Lee (36) újságírót március 17-én észak-koreai katonák tartóztatták le a kínai határ közelében. A két nőt júniusban ítélték el 12 év kényszermunkára, amiért „illegálisan léptek az ország területére valamint ellenséges tevékenységet végeztek a koreai nemzet ellen.” Az amerikai adminisztráció alaptalannak nevezte ezeket a vádakat. Nemrégen azonban Hillary Clinton, külügyminiszter kijelentette, hogy kegyelmet kér, mert a nők megbánták tettüket, jelezvén, hogy adminisztrációja kész elismerni bizonyos fokú vétkességet az újságírók szabadságáért cserében.

Észak-Korea talán napjaink legtitokzatosabb országa, és éppen ettől lehet vonzó ez az elszigetelt és elmaradott ország, akár turista, akár újságírói szemmel nézzük. Benda László, az MTV külpolitikai szakértője az FN.hu megkeresésére elmondta, hogy ide turistaként is nehéz bejutni, újságíróként pedig szinte lehetetlen, főképp, ha az újságíró amerikai „vagy Benda Lászlónak hívják”. Benda úr három alkalommal járt itt, amíg 1989-ben végleg kitiltották, mert riportjaiban kendőzetlenül bemutatta mindazt, amit az észak-koreai hatóságok nem szerettek volna láttatni a külföldiekkel.

Az eredetileg szovjet-támogatással létrejött kommunista ország, ma már inkább a Kim dinasztia irányítása alatt lévő sztálinista diktatúra, ahol a lakosság legnagyobb része szegénységben él, országon belül is csak engedéllyel utazhatnak, határon túl pedig semmiképp. Kereskedelem sincs, csak központi elosztás.

A világon mindössze egy-két utazási iroda szervez utakat Észak-Koreába mondhatni kalandoroknak. Kimondottan rajtuk keresztül csoportosan lehet bejutni az országba, egyénileg nem, és csak meghatározott forgatókönyv szerint meghatározott helyszínek látogathatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik