Nagyvilág

Rosszul lett meghallgatásán Tóásó

Egy bolíviai lap szerint elkezdett beszélni a terrorizmus gyanújával őrizetbe vett Tóásó Előd, de rosszul lett, ezért a parlamenti különbizottság által kezdett meghallgatását el kellett halasztani.

A Los Tiempos a csütörtöki számában közölte ezt, Bernardo Montenegro ellenzéki képviselőre hivatkozva, aki az ügy kivizsgálására alakult parlamenti bizottság tagja. Tóásó elkezdett beszélni néhány alapvető kérdésről, de sajnos mentálisan nagyon labilis, többször rosszul lett, ezért a meghallgatást fel kellett függeszteni a jövő hétig – mondta.

Az ügyvédjének Tóásó arra panaszkodott, hogy retteg az életéért. Azt mondta Rigoberto Paredesnek, hogy “a börtönben egy azonosíthatatlan hang angolul megfenyegette, hogy ha beszél, megölik”, ezért arra kérte a parlamenti vizsgálóbizottságot, hogy szavatolják a biztonságát.

Noha ezt megígérték neki, kifakadt, és azt mondta, hogy “önök nem alszanak velem, önök nem tudják, mi történhet velem bármely pillanatban, hiszen valaki bejöhet hozzám a cellába, és megölhet. Most nem fognak kegyelmezni az életemnek”. A képviselők kérték a San Pedro börtön igazgatóját, hogy fokozza a magyar férfi és az ugyanott őrizetben tartott horvát Mario Tadic védelmét, akit Tóásóval együtt tartóztattak le.

Mégsem tűzpárbaj?

A Santa Cruz-i El Deber című újság honlapján csütörtökön ismét kétségbe vonta, hogy a lelőtt Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és Michael Dwyer boncolásának eredménye bizonyítaná, hogy tűzpárbaj volt a város Las Américas nevű szállodájában, nem pedig “kivégzés”.

A részleteket elemző lap szerint a Rózsa Florest eltaláló lövedékek közül volt, amelyik felülről lefelé, és ferdén hátulról előre haladt. Az ellenzékhez tartozó Pablo Banegas vizsgálóbizottsági tag már korábban elmondta, hogy a férfi halálát okozó lövedék a kezén át haladva csapódott be a fejébe, ami szerinte egyértelműen védelmi reflexmozdulatot bizonyít.

Furcsa körülmények

Óscar Ortiz, a bolíviai szenátus ellenzéki elnöke szintén megválaszolandó kérdéseket emlegetett a lapban azzal kapcsolatban, hogy a lövedékek felülről lefelé, és hátulról előre csapódtak be a testekbe. “Látni kellene, hogy milyen lehetett egy összecsapás ilyen körülmények között egy kétszer három méteres szobában” – jelentette ki, és felidézte a vizsgálóbizottság megállapítását, hogy nem találtak lövésnyomokat a szoba mindkét oldalfalán.

A bizottság felkérte Alfredo Radát, a kormányzati ügyek miniszterét, hogy jelenjen meg előtte, és számoljon be az állítólagos terrorista sejt felszámolásáról, de a miniszter visszautasította a kérést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik