Nagyvilág

Nyilvános a legveszélyesebb terroristák listája

Szaúd-Arábia közzétette azoknak a terroristáknak a listáját, akiket biztonsági és hírszerző szolgálatai a legveszélyesebbnek tartanak, és az egész világon köröznek.

A hétfő este nyilvánosságra hozott listán 85 név szerepel, két jemeni kivételével valamennyien a sivatagi királyság állampolgárai – jelentette kedden az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség a belügyi tárca közleményére hivatkozva.

A listán szereplő személyeket hivatalos megfogalmazás szerint “deviáns nézeteik” miatt körözik, ami általában azt jelenti, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai. A belügyminisztérium közleményében tudatta azt is, hogy 15 korábban is körözött “militánst” már átadtak a hatóságoknak.

A lista egy héttel azután látott napvilágot, hogy a szaúdi hatóságok újra bebörtönöztek kilenc nemrégiben szabadult iszlamistát, akik egy rehabilitációs programban vettek részt. A rijádi belügyi tárca akkor megerősítette, hogy közülük többen is a Kuba szigetén lévő Guantánamo amerikai haditengerészeti támaszponton, a terrorizmussal gyanúsított személyek őrzésére létrehozott börtöntáborban raboskodtak.

A szaúdi hatóságok intézkedésének előzménye: az iszlamista honlapokat figyelő amerikai központ, a SITE január végén arról számolt be, hogy a guantánamói fogolytábor egyik volt szaúdi rabja a jemeni al-Kaida parancsnokhelyetteseként tűnt fel újra egy iszlamista hírportálon közzétett videofelvételen. Egy jemeni honlap szerint az illetőt Szaíd as-Sihrinek hívják, és a 372-es számot viselte az amerikai börtöntáborban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik