Nagyvilág

Januárra kiderül a magyar EU-elnökség célja

Január közepére elkészül a spanyol-belga-magyar uniós elnökségi trió legfontosabb céljainak listája - mondta Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára csütörtökön Budapesten. A diplomata szerint 2010-2011 nagyon mozgalmas időszaka lesz az uniónak.

“Az az elképzelésünk, hogy jövő év január 15-ig, amikor Budapesten államtitkári találkozót tartunk triókörben, magunk között már véglegesítsük nemcsak a stratégiai program első tervezetét, de a részletekbe menő operatív program legfőbb elemeit is” – mondta Iván Gábor az EU-elnökségi felkészülésről szóló kormányzati fórumon. Hozzátette: a végleges prioritáslistát jövő év második felében hozzák majd nyilvánosságra. 2010-2011 nagyon mozgalmas időszaka lesz az uniónak. Olyan kérdések szerepelnek majd a napirenden, mint a belsőpiaci energiacsomag továbbfejlesztése, az energiabiztonság vagy a lisszaboni stratégia megújítása – hangsúlyozta.

A magyar elnökség elején az Európai Bizottság javaslatot tesz a következő uniós költségvetésre. Ebben az évben kell megújítani a lisszaboni stratégiát, így az új dokumentumot akár budapesti stratégiának is hívhatják majd. Az új stratégiának továbbra is szem előtt kell tartania az unió versenyképességét, ugyanakkor meg kell őrizni az európai szociális modellt is – tette hozzá.

A tervek szerint 2010-ben Horvátország aláírja a csatlakozási szerződést, a magyar elnökség idején pedig már csatlakozhat is a nyugat-balkáni ország a közösséghez. Emellett 2011-ben lehet schengeni tag Románia és Bulgária – mondta a szakállamtitkár. A tizennyolc hónap alatt a három ország kiegyensúlyozott szomszédságpolitikát szeretne folytatni, amelyben azonos súlyt kapna a mediterrán és a keleti térség is – fűzte hozzá. Iván Gábor azt is kiemelte, hogy a magyar félévnek lesz egy “saját arca” is, ennek jegyében a hat hónap alatt nagy hangsúlyt kaphat egyebek mellett a regionalizmus előmozdítása, valamint a vízgazdálkodás kérdése.

A szakállamtitkár szerint a három tagállam politikai elképzelése rendkívül közel esik egymáshoz. A stratégiai célok kapcsán is szoros az együttműködés a trió országai között. A trojka kormányai abban is egyetértenek, hogy közös politikai felelősségnek tekintik a tizennyolc hónapos program végrehajtását – tette hozzá. Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt tölti majd be az EU soros elnökségi tisztét. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, Magyarország 2011. január 1-jén veszi át a féléves vezetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik