Nagyvilág

Beteljesült álomként írnak Obamáról

Barack Obama elnökké választásával kapcsolatban a brit lapok „új Amerikáról", „beteljesült álomról" írnak főcímeikben. Német lapok ugyanakkor figyelmeztetnek: az egészséges emberi értelem és a történelmi tapasztalatok egyformán arra intenek, hogy Obama nem lesz képes eleget tenni valamennyi elvárásnak.

A kialakult hangulatot a konzervatív The Daily Telegraph első oldalas karikatúrája illusztrálja. A rajz a Fehér Ház kertjét ábrázolja, szökőkúttal, a medence előtt figyelmeztető táblával: „Kérjük, ne járjon a vízen”.

A legnagyobb jobboldali brit napilap, amely összesen 18 teljes újságoldalt szentelt elemzéseknek és kommentároknak, azt írta: Obama történelmi győzelme megmutatja, hogy a fehér amerikai választóknak már nincs elsöprő befolyásuk az amerikai elnök személyének kiválasztásában. Jóllehet a fehérek 55 százaléka a republikánus jelöltre, John McCainre voksolt, és 43 százalékuk szavazott Obamára, a fehér lakosság arányának folyamatos csökkenése miatt azonban Obama mégis átütő győzelmet arathatott, mivel a feketék 95 százaléka, a spanyol ajkú és ázsiai lakosság kétharmada őt választotta – áll a The Daily Telegraph elemzésében.

A lap szerint a változások jelenlegi ütemét tekintve az Egyesült Államok lakosságán belül a fehérek 2042-re kisebbségbe kerülnek, és mivel a fekete választók, valamint a nemzetiségi csoportok hagyományosan a demokrata jelöltet támogatják, a republikánusok hosszú távú problémával szembesülnek.

Elhúzódó trauma vár a republikánusokra

Ráadásul Obamára – azzal együtt is, hogy nem kapta meg a „fehér voksok” többségét – nagyobb arányban szavaztak a fehér választók is, mint bármelyik demokrata elődjére az utóbbi időszakban, beleértve Bill Clintont – hangsúlyozza a vezető konzervatív brit napilap.

Az újság szerint mivel a választóknak alig 27 százaléka vall kedvező véleményt George Bush távozó elnökről, és még kevesebben, 24 százaléknyian rokonszenveznek a jelenlegi kongresszussal, emellett mindössze 20 százalék gondolja azt, hogy az ország jó irányba tart – ez mélységi rekord -, a csekély kormányzati és a még csekélyebb washingtoni tapasztalat Obamának kifejezetten előnyére vált.

A legnagyobb baloldali brit napilap, a The Guardian azt írta: a politikai szövetség, amely az utóbbi harminc év amerikai konzervatív mozgalmának magvát alkotta, most darabjaira hullott. A republikánusok hajója parancsnok, térkép és az utat kijelölő navigációs eszközök nélkül sodródik, „veszélyes, új demográfiai jéghegyek között”. A lap szerint az amerikai konzervatívokra jó eséllyel „elhúzódó trauma” vár, hasonlatos ahhoz, amilyent a demokraták éltek át 1980 és 1992 között.

A The Guardian elemzése szerint John McCain, a vesztes elnökjelölt a republikánus útkeresés folyamatában mellékszereplő lesz csak; McCaint mint párthatárokon átnyúló politizálás bajnokát a republikánusok „jobbos tömbje” eddig sem tekintette magáénak.

A lap az amerikai társadalmi fejlődés felgyorsulásának jellemzésére kiemeli: Obama három évvel azelőtt született, hogy az afrikai-amerikaiak egyáltalán szavazati jogot kaptak, és még nem töltötte be 50. életévét, amikor „közfelkiáltással” hazája legmagasabb tisztségébe emelték.

Egy álom beteljesülése

Barack Obama történelmi győzelméről, egy álom beteljesüléséről, ugyanakkor a leendő elnök és az ország előtt álló hatalmas kihívásokról írtak csütörtöki kommentárjaikban a legtekintélyesebb német újságok.

Egy Obamáéhoz hasonló karrier sehol másutt nem történhetett volna meg – vélekedett az újság, hangsúlyozva, hogy a XXI. század amerikai álmának beteljesülése valójában rendkívül sokat mond az Egyesült Államok életképességéről. Az ország 44. elnökével szemben óriásiak az elvárások mind az amerikaiak, mind a világ részéről. A Frankfurter Allgemeine Zeitung ugyanakkor figyelmeztetett: az egészséges emberi értelem és a történelmi tapasztalatok egyformán arra intenek, hogy Obama nem lesz képes eleget tenni valamennyi elvárásnak, s nem tudja megszabadítani az emberiséget az összes gondtól. Az Egyesült Államok számára azonban mindenképp a jövő perspektíváját testesíti meg – vélte a lap.

Hasonló szellemben írt az ugyancsak konzervatív Die Welt, hangsúlyozva, hogy egy ország újra rátalálhat önmagára. A lap emlékeztetett arra, hogy Obama apja a kenyai luo kisebbséghez tartozott, majd idézte azt a Kenyában az elmúlt hónapokban elterjedt keserű viccet, amely szerint előbb lesz az Egyesült Államoknak luo elnöke, mint az afrikai országnak. Az amerikaiak most bizonyították, hogy ez a mondás igaz, s egyben bizonyították erejüket a megújulásra, s egyben azt a szinte misztikus állítást is, hogy nem az a fontos, hogy hol születtél, vagy honnan jöttél, hanem az, hogy mivé lettél.

Még nagy a kockázat

Az újság mindennek ellenére természetesnek nevezte, hogy Obama megválasztása kockázatokat rejt magában, különös tekintettel arra, hogy a leendő elnök még nem rendelkezik egyértelmű politikai profillal. Az ország előtt álló kihívások pedig óriásiak – hangoztatta a lap, utalva arra, hogy Amerika a háború utáni időszak legnagyobb gazdasági válságával néz szembe, egyidejűleg két háborút is folytat, az egyiket Irakban és a másikat Afganisztánban. S a világon másutt is nagy kihívások előtt áll, Észak-Korea kiszámíthatatlanságától kezdve Kína felemelkedésén és Oroszország erőfitogtatásán keresztül egészen az iráni nukleáris gyújtózsinórig. E herkulesi feladatoknak csak a töredéke is más országot már arra késztetett volna, hogy a kivárásra játsszon, a beváltat és az ismertet válassza. Amerika azonban nem ezt tette – hangsúlyozta a Die Welt, s Obama győzelmét a jövőnek a múlt felett aratott győzelmeként jellemezte.

A Süddeutsche Zeitung Barack Obama megválasztását Amerika felszabadításaként jellemezte. A liberális újság szintén úgy vélekedett, hogy nyolc évvel George Bush bírói úton kikényszerített elnöksége, hét évvel a 3000 halottal járó legnagyobb nemzeti trauma, öt évvel a hazugságok háborúja és évekkel az ideológiai elvakítás és a hazafias uszítás után, továbbá a legnagyobb gazdasági veszély pillanatában az amerikaiak történelmi döntést hoztak. Először választottak színes bőrű elnököt az ország élére, s ezzel kifejezésre juttatták óhajukat a radikális politikai irányváltásra – hangsúlyozta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik