Nagyvilág

Olmert megdöbbentő kijelentést tett

Ehud Olmert izraeli kormányfő lemondása után egy interjúban radikálisan új izraeli külpolitikai irányvonalról, a nyugati partról és Kelet-Jeruzsálemből való teljes kivonulásról beszélt. Az irányváltást a palesztin vezetők többsége üdvözölte, szakértők szerint ugyanakkor kétséges, hogy az új kormány beiktatásáig képes lesz-e még konkrét eredményeket elérni a békefolyamatban.

A korrupcióval vádolt leköszönő izraeli miniszterelnök újfajta gondolkodásmódot sürgetett a Jediot Ahronot című napilapnak adott interjúban. A New York Times által idézett interjúban Olmert „megalomániának” nevezte azt az elképzelést, amely szerint Izrael egyedül fogja megtámadni, vagy egyáltalán meg akarná támadni Irán nukleáris létesítményeit. Nemcsak Izrael, hanem az egész nemzetközi közösség felelőssége, hogy gátat szabjon Irán nukleáris ambícióinak – jelentette ki.

A stratégákat tette felelőssé

Amit most mondok, azt eddig egyetlen izraeli vezető sem mondta ki eddig – ultalt a különösen őszinte hangvételű interjúban arra, hogy Izrael eddigi külpolitikáját radikálisan meg kell változtatni. Az ország eddigi nemzetvédelmi stratégiáinak kidolgozói semmit sem tanultak a múlt tapasztalataiból, és még mindig az 1948-as függetlenségi háború szellemiségét hordozzák – mondta Olmert, aki megbízott miniszterelnökként vezeti az országot az új koalíció megalakulásáig.

A védelmi stratégia emberei nem tudnak másban gondolkodni, mint tankokban és területek elfoglalásában, de ezek a dolgok teljesen feleslegesek – mondta. Ki az, aki komolyan gondolja, hogy ha elfoglalunk még pár száz métert, vagy még egy magaslatot, annak bármilyen köze is lesz Izrael állam alapvető biztonságához? – tette fel a kérdést.

Változó álláspont

Olmert, mint az utóbbi években többször is, elhatárolta magát korábbi jobboldali nézeteitől Jeruzsálem státusával kapcsolatban. Valóban én voltam az első, aki ki akarta terjeszteni az izraeli fennhatóságot Jeruzsálem teljes területére, nem próbálom utólag igazolni ezt az elméletet, de 35 év után be kell vallanom, hogy nem voltam képes a probléma teljes mélységét átlátni – mondta. Jeruzsálem megosztása nélkül folyamatosan szembe kellene nézni azzal a mintegy 270 ezer palesztinnal, akik Izrael fennhatósága alá tartoznának, és állandó terrorfenyegetettséget jelentetnének a civilek számára – tette hozzá.

Meg kell hozni egy döntést, ez egy nagyon nehéz elhatározás, ami ellentmond természetes ösztöneinknek, kollektív emlékezetünknek és a zsidó emberek 2000 éves imáinak – mondta. Megállapodást kell kötnünk, melynek értelmében teljesen visszavonulunk a palesztinok által lakott területekről – mondta.

A kormány eddigi álláspontja az volt, hogy Jeruzsálem egységéhez nem férhet kétség, de a keleti, főként arab vallási területeket „külön megállapodás” szerint kell kezelni.

Elkésett az új tervvel?

Olmert elképzelései az izraeli jobboldalon óriási felháborodást váltottak ki. Avigdor Lieberman jobboldali politikus szerint Olmert Izrael állam létét veszélyezteti teljesen felelőtlenül. Azok, akik azt gondolják, hogy Izrael problémáját pusztán új határok megrajzolásával meg lehet oldani, nem értenek semmit, és háborúba taszítják az országot – jelentette ki.

Palesztin vezetők üdvözölték Olmert kijelentéseit, ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy az izraeli kormányfő új tervei szöges ellentétben állnak azzal, amit kormányfőként eddig ígért nekik. Jobb lett volna, ha Ehud Olmert nem kormányfői tevékenységének utolsó napjaiban áll elő elképzeléseivel – jelentette ki Yassed Rabbo palesztin hivatalnok, aki szerint sokatmondó tény, hogy Olmert mindeddig nem jelentkezett részletes tervvel az új határokkal kapcsolatban.

Szakértők szerint elméletileg Olmert még folytathatja a béketárgyalásokat mindaddig, amíg feltételezhetően Cipi Lvini vezetésével meg nem alakul az új koalíció, de megállapodásra már nem valószínű, hogy sor fog kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik