Külföld

Az oroszok támadják a Kodori-szorost

admin
admin

2008. 08. 10. 16:31

Orosz erők hadműveletet indítottak Abháziában a Kodori-szoros elfoglalására - közölték vasárnap grúz források.

“Folyamatban van a lakosság evakuálása. Kormányzati illetékeseink a helyükön vannak” – mondta Sota Utiasvili grúz belügyi szóvivő.

Abházia Dél-Oszétia mellett a másik olyan régiója Grúziának, amely a 90-es évek elején kinyilvánította elszakadását. Abház szeparatisták már szombaton offenzívába kezdtek, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a stratégiai fontosságú szorosból, Abházia egyetlen grúz ellenőrzés alatt álló részéből.

A völgyben grúz rendőrök állomásoznak, akik a szakadár kormánnyal párhuzamosan működő Tbiliszihez hű abház kormányt védik.

Orosz erők Abháziában (fotó: AP)

Orosz erők Abháziában (fotó: AP)

Az orosz légierő szombaton kétszer is légi támadást indított a szoros ellen, és a grúz belügyminisztérium szerint vasárnap is folytatódott a bombázás. A minisztérium közölte: Oroszország felszólította az ENSZ-t, hogy vonja ki az Abházia és a nyugat-grúziai Zugdidi között állomásozó megfigyelőit.

Szergej Bagaps, a szakadár abház rezsim elnöke vasárnap kijelentette: az abház légi és szárazföldi támadások addig folytatódnak, amíg a grúz csapatok ki nem vonulnak a Kotori-szorosból. Abházia területének egy részén vasárnap este hadiállapot lép érvénybe – tette hozzá.

Moszkva garanciát vár az erőszakmentességre

A Grúziával való tárgyalások megkezdésének elengedhetetlen feltétele, hogy Tbiliszi írjon alá az erőszak mellőzéséről kötelező érvényű dokumentumot, s hogy csapatait vonja vissza az 1992-es megállapodásban rögzített vonalak mögé – mondta ugyanakkor Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap Moszkvában.

Karaszin emlékeztetett arra, hogy mind Moszkva, mind a nemzetközi közösség évek óta próbálja erre rábírni Grúziát, Tbilisziben azonban elzárkóznak ettől. A magas rangú orosz diplomata egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Grúziára a dokumentum elfogadtatása érdekében.

Karaszin közölte, hogy a grúz támadás következtében Dél-Oszétiában több mint 2000 ember vesztette életét, többségükben orosz állampolgárságú oszétok, és mintegy 30 ezer ember menekült el lakhelyéről.

Karaszin megismételte a Vlagyimir Putyin kormányfő által mondottakat, hogy a történtek népirtás jelleggel bírnak és jogi következményekért kiáltanak, továbbá hogy Grúzia az agresszióval végleg elvesztette a tőle a Szovjetunió széthullása után elszakadt területek bizalmát, s ezért aligha lesz lehetséges területi épségének helyreállítása.

Végül a miniszterhelyettes elmondta: figyelni fogják majd a Grúziából érkezőket, de egyéb intézkedést nem terveznek. “A teljes körű kapcsolatok fenntartása mellett vagyunk, noha ideiglenesen kénytelenek vagyunk szüneteltetni a légi közlekedést” – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.