Nagyvilág

Karadzicot legkorábban hétfőn adhatják ki Hágának

Legkorábban hétfőn adhatják ki a szerb hatóságok a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt.

Vladimir Vukcevic, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze elmondta, hogy Karadzic ügyvédje péntek éjfélig nyújthatja be a a hatóságoknak a vádlott fellebbezését hágai kiadatása ellen.

Az ügyvéd ezt postán is feladhatja, ami késleltetheti az irat beérkezését, de ha időben feladták a küldeményt, a bíróság a törvényes határidőn belül benyújtottnak fogja tekinteni.
Korábbi jelentések szerint Svetozar Vujacic ügyvéd a lehető legkésőbbi időpontban, péntek este nyolc óra előtt öt perccel tervezte feladni ajánlott küldeményként Karadzic fellebbezését egy Belgrádon kívüli település postáján. Nem tudni, hogy ez megtörtént-e, Vujacic ugyanis a határidő péntek éjféli lejárta után hallgatott arról, hogy feladta-e a küldeményt.

A Blic című belgrádi napilap internetes oldalán szombaton idézte Vujacic egy nyilatkozatát, amely szerint az ügyvéd a védencével kötött megállapodásra hivatkozva nem is kívánja felfedni, hogy elküldte-e az óvást, mert a védelem stratégiája részének tekinti a közvélemény tudomására jutó információk csökkentését.

A fellebbezést bírói testület bírálja el, amire három nap áll rendelkezésére. Vukcevic feltételezése szerint a bírói testület jövő hétfőn ül össze. A kiadatási végzést végül a szerb igazságügyi miniszter írja alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik