Nagyvilág

Drogos, megcsalt és veterán között választ Amerika

John McCain republikánus szenátor a tengerészeti akadémián az egyik legrosszabb eredménnyel végzett, Hillary Clinton tanácsokat ad megcsalt nőknek, Barack Obama pedig fiatalon alkohol- és drogmámorba menekült. A közismerten durva amerikai kampányban minden jelölt múltjáról és jelenéről lerántják a leplet.

Az amerikai elnökválasztási kampány finisében a legesélyesebbnek tartott jelöltekről nap mint nap derülnek ki újabb szaftos, vagy éppen a saját kampánystábjuk szerint népszerűséget növelő „botlások” és „jócselekedetek”.

Orális szex kokainért?

A demokrata Barack Obama 1992 óta él házasságban Michelle Robinsonnal, aki a közigazgatásban dolgozik. Egy ügyvédi irodában ismerték meg egymást, ahol Michelle az érettségi után a fiatal Obamával együtt gyakornokoskodott. Két lányuk van, Malia és Sasha. 1999-ben, Malia születésének évében – Larry Sinclair videoüzenete szerint – a férfi állítólag némi kokainért cserébe orálisan kielégítette a crackező Barack Obamát. Az eset november elején történt Chicago környékén egy autóban. Obama a férfi szerint 1999-ben is drogozott, pedig akkor már Illinois állam szenátora volt. Az elemzők puszta rágalmazásnak tartják Larry Sinclair videóját.

Barack Obama - a vádak ellenére töretlenül népszerű (Fotó: MTI)

Barack Obama – a vádak ellenére töretlenül népszerű (Fotó: MTI)

Barack Obama ugyan korábban maga vallott fiatalkori drogélményeiről, erről az állítólagos kapcsolatról azonban hallgat. Ha ugyanis Obama kínos magyarázkodásba kezdene, az csak olaj lenne a tűzre – állítják politológusok.

A washingtoni szenátus egyetlen afroamerikai tagja kilenc százalékkal előzte meg a januári előválasztáskor a hatalmas pénzügyi támogatást élvező és kampánygépezetet működtető Hillary Clintont. Sikeres megválasztása esetén ő lenne az Egyesült Államok első afrikai-amerikai elnöke, akinek teljes neve Barack Hussein Obama. A középső nevével kapcsolatban sorozatos a jobboldali kommentátorok piszkálódása, de megvádolták már azzal is, hogy muszlim vallású. Ezt Obama hevesen visszautasította, mondván, sosem volt muszlim, hanem valójában templomba járó keresztény. A politikus egy kenyai, de nem vallásos muszlim apa és egy fehér amerikai anya gyermeke.

A New York Times Clintont és mccaint szeretné

Vezércikkben állt ki Hillary Clinton és John McCain elnökjelöltsége mellett a The New York Times. Az amerikai napilap szerint a demokrata jelöltek közül egyedül Hillary Clinton alkalmas arra, hogy kemény kézzel változtasson, míg a republikánusok közül McCain az egyetlen, aki nyilvánvalóan szakítani szeretne George W. Bush örökségével. A lap azt is írja, hogy John Edwards, a demokraták harmadik számú jelöltjéről már nem lehet eldönteni, hol áll, mit akar és nem tűnik képesnek arra sem, hogy útját állja a globalizáció hullámainak.
A Hillary Clintonhoz hasonló népszerűségnek örvendő Barack Obamáról is említést tesz a lap: felemelő érzés lenne, ha a párté lenne az első afrikai-amerikai jelölt az amerikai elnökválasztások történetében, ez azonban – áll a szerkesztőségi állásfoglalásban – önmagában nem elég.

A megcsalt First Lady

A Lewinsky-ügy kirobbanásának tizedik évfordulóján a Demokrata Párt elnökjelöltjét, Hillary Clintont még mindig a férje által elkövetett félrelépésről faggatják. Őszintén nyilatkozott érzéseiről és tapasztalatairól az amerikai Fox TV-nek. „Soha nem kételkedtem abban, hogy szeret a férjem” – hangsúlyozza Hillary.

Elmondta azt is, hogy rendkívül felizgatta férje hűtlensége, megalázottnak érezte magát. Nem szabad a pillanat hevében dönteni – mondta azonban határozottan és kifejtette: a hitben és a vallásban talált vigaszra. Azóta számtalanszor adott már tanácsokat olyan nőknek, akiket megcsalt a férjük vagy a barátjuk.

Elemzők szerint Hillary Clinton azzal, hogy felfedte egykori érzéseit, nem utolsósorban a női szavazók rokonszenvét akarta megnyerni. Bill Clinton egykori elnök elhíresült afférja azonban eddig nem játszott különösebb szerepet az elnökjelölt-választási versenyben.

—-Rosszul tanuló veterán—-

A republikánus szenátor, John McCain nehezen kezelhető, frusztrált gyerek volt. Családja részéről ugyanakkor óriási elvárásokkal találta magát szembe: leszármazottjai már hétszáz évvel ezelőtt is vezetők voltak. A 72 éves politikus maga is egy katonai bázison látta meg a napvilágot, az állandó utazások miatt volt olyan év, amikor ötször váltott iskolapadot. Nagyapja és apja után ő is a haditengerészeti akadémiát választotta, ám nem folytatta a sikeres családi hagyományokat: 1958-ban az ötödik legrosszabb eredménnyel végzett. A haditengerészet pilótája lett, 1960-ban egy gyakorlat közben gépe lezuhant, de még időben katapultált.

John McCain - vietnámi veterán (Fotó: MTI)

John McCain – vietnami veterán (Fotó: MTI)

Első éles bevetése Vietnamban volt, akkor még gyárakat bombázott. 1967-ben tűz ütött ki az anyahajón és felrobbant egy bomba. Több mint 100 amerikai katona vesztette életét a katasztrófában, McCain is megsérült, két repesz fúródott a lábába. Miután meggyógyult, nem tért haza a családjához, inkább átkérte magát egy másik anyahajóra. 1967. október 26-án egy hőerőmű lebombázásáért szállt fel, a gépét azonban eltalálta egy szovjet légvédelmi rakéta. Egy Hanoi melletti tóba zuhant, súlyos sérüléseket szenvedett és fogságba esett. A kínvallatáson azonban csupán a nevét árulta el. Napokba telt, mire a vietnamiak rájöttek, hogy az apja az amerikai hadsereg egyik magas rangú parancsnoka. Ekkor került csak kórházba. 1968 márciusában két évre magánzárkába helyezték át.

1981-ben leszerelt, a következő évben Arizona állam kongresszusi képviselőjének választották. Még 1979-ben ismerkedett meg második feleségével, a nála 17 évvel fiatalabb Cindy Lou Hensleyvel, akivel boldog házasságban él. Miután McCain belevetette magát a politikába, a felesége egy jótékonysági szervezetet alapított. Az asszony súlyos gerincbetegsége miatt rászokott a fájdalomcsillapítókra. Függősége annyira súlyos lett, hogy saját segélyszervezetének gyógyszerraktárát is kirabolta. A cég egyik munkatársa meglátta, és zsarolni kezdte. Évekig húzó botrány lett az ügyből, végül 1995-ben Cindy McCain feloszlatta segélyszervezetét.

McCain legnagyobb problémája az elemzők szerint, hogy idős, 72 éves. Öregebb vagyok, mint a föld és több sebhelyem van mint Frankensteinnek, de még velem van az erő – nyilatkozta egyszer.

Mindenkinek van bűne

A CNN kérdésére, hogy mi volt eddigi legnagyobb bűne, a demokrata John Edwards szenátor kitérően válaszolt: minden egyes napon bűnt követ el. Mindnyájan követünk el bűnt – teszi hozzá a politikus. Egy republikánus televíziós egyszer “buzisnak” nevezte az egyébként házasember stílusát, mert a politikus egyszer 400 dollárért – 70 ezer forintért – vágatta le a haját. Ő ügyesen meglovagolta ezt a támadást is, egy ravasz választási reklámot készíttetett, amelyben különböző formájú és hosszúságú hajak láthatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik