Nagyvilág

28 al-Kaida tag őrizetben

A hatóságok őrizetbe vették az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 28 tagját vasárnap Szaúd-Arábiában.

A belügyminisztérium közlése szerint Mekka, Medina és Rijád városokban, valamint a sivatagi ország északi határterületén fogták el őket. Az őrizetbe vett személyek között egy külföldi is van. Azzal gyanúsítják őket, hogy a muzulmán zarándoklat idején támadásokat készültek elkövetni.

Évente mintegy három millió zarándok érkezik Szaúd-Arábiába. A sivatagi királyság – az Egyesült Államok szövetségese – az iszlám legszentebb helyeinek otthona. 2003-ban számos támadást követtek el az al-Kaidához kötődő szélsőségesek különféle szaúd-arábiai célpontok ellen.

Az olajban gazdag ország, ahol Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére is született, határozottan leszámol a különböző szélsőséges csoportokkal azóta, hogy 2003-ban több támadást történt az itt élő külföldiek ellen. A mostani zarándoklat kezdete előtt három héttel a szaúd-arábiai hatóságok bejelentették, hogy elfogtak 208 személyt, aki az ország olajipari infrastruktúrája ellen készült támadást végrehajtani.

Az őrizetbe vételek azt mutatják, hogy az országban, ahol a világ bizonyított olajtartalékainak közel egynegyede található, az al-Kaida és más szélsőséges csoportok továbbra is tevékenyen törekszenek a monarchia belső rendjének aláásására.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik