Nagyvilág

Kadhafi szerint a törzsi vezetőkre kéne bízni Szudánt

Az ENSZ volt szudáni különleges jelentéstevője néhány héttel ezelőtt egyebek mellett azt mondta lapunknak, hogy jobb lett volna a darfúri konfliktus rendezését a helyi törzsi vezetőkre bízni. A líbiai államfő keddi nyilatkozata szerint úgy tűnik, ugyanezen az állásponton van.

Kadhafi líbiai államfő lesz a házigazdája szombaton a darfúri lázadó csoportok és a kartúmi kormány képviselői közötti tárgyalásoknak. A Cambridge-i egyetem hallgatóinak kedden tartott videokonferencián az ezredes kijelentette, hogy „a helyi vezetők megoldották volna a törzsi konfliktust, ha nem lennének nagyhatalmi gazdasági érdekek a régióban” – jelentette a BBC kedden. Több darfúri ellenzéki csoport ugyanakkor jelezte, hogy nem kíván részt venni a találkozón.

„Afrikának ezernyi problémája van, szögezte le Kadhafi – a víztől a legelőkig, azon túl a kontinens megosztott 50 ország között”, azon belül a törzseket is elválaszják a határok, noha összetartoznak. A probléma az, hogy ezeket a törzsi problémákat átpolitizáljuk” – mondta a líbiai vezető. Ami konkrétan Darfúrt illeti, „vannak szuperhatalmak, amelyek olajban és egyebekben érdekletek” – tette hozzá.

Külön kiemelte a BBC szerint, hogy a válságot elnyújtják a nemzetközi segélyszervezetek, mivel a helyi lakosság egyre erősebben függ a támogatásoktól, így számos érdek fűződik a konfliktusok életben tartásához. Kadhafi egyébként régóta hirdeti egy egységes pánafrikai állam létrehozásának szükségességét.


Bíró Gáspár – aki 1992 és 1998 között volt az ENSZ különleges jelentéstevője Szudánban – még augusztusban nyilatkozott úgy a FigyelőNetnek, hogy bukásra van ítélve az ENSZ-misszió. Mint mondta, “a Szahara terjed déli irányba, és azok a szabad nomád törzsek, akik a sivatag mezsgyéin, Darfur északi részén éltek, rákényszerültek arra, hogy délebbre vonuljanak. Ez már számos konfliktust kirobbantott a múltban, de ezek lokális törzsi ellentétekk maradtak, a törzsfőnökök megoldották őket”. Bíró Gáspár hozzátette: “Nagyon egyszerű a helyzet: meg kell bízni a helyi törzsfőket, hogy egyezzenek meg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik