Nagyvilág

Negyven éve halt meg Che Guevara

Negyven éve hunyt el Che Guevara, aki máig meghatározza Kuba életét. Az 1959-es forradalom szívének ugyanis Fidel Castrót, a tőrjének Raúl Castrót, az agyának pedig Che Gueavarát tekintik.

Che Guevara argentin születésű, eredeti foglalkozását tekintve orvos. Sokat utazott, kalandjairól pedig részletes naplót vezetett. (A motoros naplója című írásáról nemrég film is készült.) Guevara bejárja egész Latin-Amerikát: Argentínát azért hagyta el, mert nem volt hajlandó Juan Perón hadseregében orvosként dolgozni.

Innen Guatemalába került, ahol szemtanúja volt az 1954-es puccsnak, majd Mexikó felé vette az irányt. Ekkor körvonalazódnak későbbi politikai nézetei: az elnyomott latin-amerikai népek felszabadítását tűzte ki célul, különös tekintettel a vidéki lakosságra, ennek megvalósításában pedig elsősorban a gerilla harcmodort hangsúlyozta. Mexikóban találkozott Fidel Castróval, majd 1956 novemberében innen indult el a Granma nevű hajó (ma a Kubai Kommunista Párt központi lapja viseli ezt a nevet) fedélzetén a forradalmárok csoportja, hogy végül 1959 januárjában győztesen vonuljanak végig Havanna utcáin, megdöntve ezzel az amerikai bábnak tekintett Fulgencio Batista uralmát.

A Che Guevaráról kialakult kép azonban meglehetősen ellentmondásos. Ez nagyrészt abból következik, hogy a forradalom utáni hónapokban annak a La Cabaña erődnek volt a parancsnoka, ahol ekkor több száz ott raboskodó – a Batista-rendszer alatt szolgáló – politikust, rendőrt, katonát végeztek ki. (Az áldozatok száma és Guevara tényleges felelőssége ugyanakkor a mai napig viták tárgya.)

A kubai gazdasági modell

Guevarát később Fidel Castro kinevezte a Kubai Nemzeti Bank elnökévé. Ő látta el például kézjegyével a bankjegyet is: „Che”. (A humoros kubaiak a neve elé egy keresztet – spanyolul „cruz” – rajzoltak, melynek összeolvasásával megkapjuk Hruscsov nevét spanyolul, utalva ezzel a kubai-szovjet közeledésre.) Később ő kapta meg az ipari miniszteri tárcát, az ő nevéhez köthető a kubai szocialista gazdasági modell kialakítása.



Negyven éve halt meg Che Guevara 1

Che Guevara képe Havannában (Fotó: Gál Krisztián)


Bár közgazdasági ismereteit folyamatosan bővítette, Guevara szorgalmazta, hogy a gazdasági függés megszüntetése céljából a korábbi cukron nyugvó monokulturális gazdálkodásról szükséges az átállás a diverzifikált iparosításra. A kubai-szovjet közeledés alapján megszületett egyezség azonban a korábbi viszonyokat konzerválta, így ismét a cukorexport és az érte kapott fontos termékek (olaj, gépek) a korábbi cukoralapú gazdaságot állították vissza, ezzel bebetonozva a szovjet-kubai kapcsolatokat. Az elégtelen gazdaságpolitikai lépések vezettek többek között ahhoz, hogy az 1962-ben bevezetett jegyrendszer máig működik.

Ezekben az években ő lett a kubai rendszer arca: az olívzöld ruhában járó és a forradalmárok jellegzetes szakállát viselő Che bejárta a fél világot, beszédet mondott az ENSZ-ben és ő építette ki a harmadik világbeli országokkal a Kubának fontos kereskedelmi kapcsolatokat is.

—-Kongóban és Bolíviában is harcolt—-

1965 után máig tisztázatlan okok miatt, minden tisztségéről lemondott és eltűnt a közéletből. Gerillaharcosként Kongóba ment, hogy egy újabb forradalmat robbantson ki, majd egy prágai kitérő után titokban visszatért Kubába. Itt készítették fel Castro vezetésével utolsó útjára, a bolíviai diktatúra meggyengítésére szervezett gerillacsoport vezetőjeként.



Negyven éve halt meg Che Guevara 2

Olyanok leszünk, mint Che (Fotó: Gál Krisztián)


Szakállától és hajától megszabadulva, álnéven érkezett Bolíviába. Maroknyi csapatával azonban sikertelenül vette fel a harcot a bolíviai kormányerőkkel. Ez a forradalom reményei szerint továbbterjedt volna a dél-amerikai térségben. A súlyos asztmabeteg Che gyógyszerei nélkül azonban legyengült, így a bolíviai rendszer egyre inkább közeledő katonái október 8-án elfogták és másnap kivégezték, kezeit pedig levágták azonosítás céljából. 1997 júliusában a Vallegrande melletti repülőtér betonja alól véletlenül ásták elő maradványait, ahonnan a kubai Santa Clara-i mauzóleumba szállították, ahol most is nyugszik.

Még mindig tart a kultusz

Az ünnepi beszédeknek helyt adó havannai Forradalom terén a Belügyminisztérium faláról még mindig Che Guevara óriásképe tekint a kubai tömegekre, de országszerte megtalálhatóak idézetei és képei falakon, plakátokon.


A kubai iskolások Guevara forradalmi tetteiről tanulnak, és mondják, hogy „olyanok leszünk, mint Che”. Az ő példája, ezen keresztül életének egyes állomásai fontos részét képezik a kubai rendszerben szocializálódottaknak: politikai írásai, naplói, fényképei minden kubai háztartás fontos tartozékainak számítanak, pont úgy, ahogyan a központilag szabályozott élelmiszerjegyeket tartalmazó füzetecske is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik