Nagyvilág

Biológiai fegyverrel az afgán ópiumtermelés ellen?

Afganisztán története eddigi legnagyobb ópiumtermésének betakarítása után az amerikaiak úgy tűnik, hogy megszerezték az afgán elnök támogatását az ültetvények vegyszerrel való irtásához. Szakértők szerint azonban a döntésért könnyen nagy politikai árat fizethet az afgán kormány, az amerikai gyártmányú növényirtók bevetését ugyanis a tálib vezetők az Egyesült Államok által biológiai fegyverekkel indított vegyi támadásnak tekintenék.

Hosszú erőfeszítések után Washingtonnak sikerült nyomást gyakorolnia az afgán kormányra annak érdekében, hogy az ópiumtermelés visszaszorítására permetezzék gyomirtó szerrel az ültetvényeket – írja a The New York Times. Hamid Karzai afgán elnök korábban kategórikusan kijelentette, hogy ellene van az ópiumültetvények repülőgépről történő vegyszeres permetezésének, csakúgy, mint a szárazföldi irtásnak.

Beadták a derekukat

A The New York Times információi szerint most azonban az afgán kormány számos tagja az ültetvények vegyszerezése mellett foglalt állást, melyet véleményük szerint legkésőbb a jövő tavaszi aratás előtt kellene megkezdeni. Az ópiumtermelés kérdése éles ellentéteket váltott ki az afgán kormányban, az ügy érzékenyen érinti Hamid Karzai elnököt is, akinek hatalma gyenge lábakon áll.



Biológiai fegyverrel az afgán ópiumtermelés ellen? 1

Afgán gazdák máktejet gyûjtenek az ópiumültetvényen (MTI/EPA)



Azon dolgozunk, hogy meggyőzzük az afgán kormány főbb minisztereit, hogy fogadják el az ópium elleni harcnak ezt a stratégiáját – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő afgán hivatalnok, aki szerint a kormánynak ezzel lehetősége adódna arra, hogy erőt demonstráljon a tálibok által uralt tartományokban.

Vegyszeres irtás vagy biológiai hadviselés?

Az amerikai katonai vezetők és Afganisztánban dolgozó európai diplomaták ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az afganisztáni birtokok bármilyen, amerikai gyártmányú vegyszerrel történő permetezése csak újabb lökést adna a tálib propagandának.

Szakértők szerint fennáll a veszély, hogy a döntésért nagy politikai árat kell majd fizetni, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a vegyszer a termelők élelmiszernövény ültetvényeire is rákerül, mivel ezek rendszerint közvetlenül az ópiumföldek mellett helyezkednek el.

Európai politikusok szerint a tálib vezetők a vegyszer bármilyen formában történő szétszórását az afgán termelők ellen indított amerikai vegyi támadásnak tekintenék, ez pedig erőszakos cselekmények sorozatát vonná maga után.

Ópium nagyhatalom

A gyomirtó szerek bevetését övező dilemmák ellenére abban a többség egyetért, hogy Afganisztán drog problémái mára kezelhetetlenné váltak. Az ENSZ becslése szerint az ország jelenleg a világ ópiáttermelésének 93 százalékát adja, az állam drogokból származó bevétele pedig exponenciálisan emelkedik a 2001-es amerikai invázió óta.

Az ENSZ által közölt adatok szerint a probléma a britek által felügyelt déli Helmand tartományban a legsúlyosabb. A tálibok uralta térség az idén eddig az ország teljes ópiumtermelésének felét állította elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik