Nagyvilág

A csehek ellenőriznék az amerikai radarállomást

Csehország azt szeretné, ha részben ellenőrizni tudná a Prágától nyugatra tervezett amerikai radarállomás működését - jelentette ki Tomás Pojar cseh külügyminiszter-helyettes kedden Prágában a radarállomásról szóló cseh-amerikai tárgyalások második fordulója alkalmából.

“Általánosan azzal számolunk, hogy a támaszponton a mi (cseh) hadseregünk képviselője is jelen lesz. A radar képernyője rá lesz kapcsolva a hadseregünkre, amely így mindig tudni fogja, mit észlel a radar. Online kapcsolat lenne a NATO-parancsnoksággal is” – mondta újságíróknak Pojar, aki a cseh tárgyalóküldöttséget vezeti. Az amerikai küldöttség élén John Rood, a külügyminisztérium magas rangú tisztviselője áll.

A második tárgyalási forduló legfőbb témáját a kétoldalú szerződés tervezete képezi. Mindkét fél ismertette az ezzel kapcsolatos saját álláspontját, elképzeléseit. A dokumentum tartalmazni fogja azokat a feltételeket, amelyek alapján a radarállomás létrejöhet, valamint a működésének szabályait, s a biztonsági kérdéseket is.

“Akárcsak az első körben, most is alapvetően előkészítő tárgyalásokról van szó. Tisztázzuk, hogy milyenek a feltételek, hol vannak a határok, mi az amit a cseh jogrend engedélyez, s mi az amit már nem, mit nem lehet átlépni” – fejtette ki a külügyminiszter-helyettes.

Leszögezte: nyilvánvaló az is, hogy az amerikai katonák csehországi tartózkodásáról szóló szerződés abból az immár 56 éve érvényben lévő NATO-szerződésből fog kiindulni, amely szabályozza a tagállamok katonáinak mozgásterét egy másik tagállam területén. Ennek a lényege: ha az idegen katona szolgálatban törvényt sért, akkor saját állama jár el ellene, ha pedig szolgálaton kívül, akkor a befogadó állam törvényei érvényesek. “Mint minden esetben, most is számos részletet nekünk kell tisztáznunk és rögzítenünk” – jegyezte meg Pojar.

Washington tavasszal kereste meg Csehországot és Lengyelországot, hogy radarállomást, illetve rakétakilövő állomást építene területükön, amelyek az amerikai légvédelmi pajzs részét alkotnák. Prága és Varsó is készek a tárgyalásokra, ugyanakkor megállapodtak abban, hogy lépéseiket az amerikaiakkal szemben koordinálni fogják.

Ezt erősítette meg legutóbb a két ország államfője Václav Klaus és Lech Kaczynski is, akik hétfőn este a Prágától nyugatra fekvő Lányban találkoztak. A cseh lakosság többsége a felmérések szerint ellenzi a radarállomást. A tiltakozó petíciót eddig több mint 100 ezer ember írta alá. A radarállomás ellenzői tüntetéseket szerveznek George Bush amerikai elnök június 4-5-re tervezett csehországi látogatása idejére is.

A cseh-amerikai tárgyalások a radarállomás létesítéséről várhatóan az év végéig elhúzódnak. Döntés az ügyben a jövő év tavaszán várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik