Nagyvilág

Linktár a konfliktusokról

Elemzések, viták, tanulmányok, kutatóintézetek, blogok, melyek a nemzetközi konfliktusok megismerésében és megértésében segítenek.

INTERNATIONAL CRISIS GROUP
www.icg.org: Független non-profit szervezet, munkatársai az összes válságövezetből írnak elemzéseket. Havonta megjelenő közlönye, a CrisisWatch régiók szerint összefoglalja az elmúlt egy hónap fejleményeit, elemzi a legfrissebb konfliktusokat és közli az ICG megjelenő publikációit. Legutóbbi száma a szomáliai konfliktussal, a török választásokkal, az elefántcsontparti és a haiti rendezéssel foglalkozik. (angol, francia, orosz, spanyol, indonéz, arab nyelven)


CENTER FOR CONTEMPORARY CONFLICT
www.ccc.nps.navy.mil: Amerikai kutatóintézet. Prioritásai az aszimmetrikus hadviselés (terrorizmus, hírszerzés), a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos kérdések, az instabil régiók, a civil-katonai kapcsolatok, a békefenntartás és a stratégiai nukleáris politika.


HUMAN RIGHTS WATCH
www.hrw.org: A szervezet legfőbb feladata az emberi jogok védelme. Kizárólag alapítványok és magánszemélyek támogatják. Elsődleges célja a diszkrimináció megelőzése, a politikai szabadságjogok biztosítása, a háborús övezetekben az emberek jogainak védelme, illetve a jogsértések felderítse és publikálása, de hangsúlyosak az egyéb globális kihívások is: fegyverzet, üzlet, gyerekjogok, HIV/AIDS, menekültek, fogva tartottak, nők… Legfrisebb cikkei Üzbegisztánnal, a gyerekkatonákkal és az iráni női jogokkal foglalkoznak.


MIDDLE EAST REVIEW OF INTARNATIONAL AFFAIRS
meria.idc.ac.il/: Közel-keleti tanulmányokat publikáló non-profit szervezet, fő céljának a kutatások elősegítését és a kutatók közti együttműködést tekinti. Oldaláról letölthetők ingyen könyvek. Legfrissebb publikációi a Hezbollah-Irán-Szíria háromszöggel, az egyiptomi-szaúdi-jordán Irán-ellenes fronttal, a 2006-os libanoni háború hatásaival foglalkoznak. (angol, francia nyelven)


PROJECT FOR THE RESEARCH OF ISLAMIST MOVEMENTS
www.e-prism.org/: A radikális iszlámmal és az iszlám mozgalmakkal foglalkozó honlap az izraeli GLORIA (Global Research in International Affairs Center) része, csakúgy, mint a MERIA. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint az iszlám mozgalmak társadalmi, kulturális, ideológiai és politikai bázisa, a radikális iszlám csoportok pénzügyei, az iszlám államok által támogatott szélsőséges csoportok, muszlim közösségek Nyugaton, a „globális Dzsihád”, interkulturális párbeszéd, stb. ezen kívül letölthető Islam in Africa Newsletter, a Current Trends in Islamist Ideology sorozat, az iszlám szervezetek deklarációi vagy éppen az iszlám harcosainak könyvei. (angol, arab nyelven)


UNITED NATIONS PEACE AND SECURITY
http://www.un.org/peace/: Az ENSZ békével és biztonságpolitikával foglalkozó honlapja. A nyilvánvaló linkeken (ENSZ Közgyűlés, BT) kívül innen érhetők el az ENSZ békefenntartással, béketeremtéssel, megelőzéssel, fegyverzetcsökkentéssel, aknamentesítéssel foglalkozó oldalai, valamint a Közel-Keletre, a palesztin-kérdésre és az iraki háborúra vonatkozó aktuális hírei. (angol, francia, orosz, spanyol, arab, kínai)


UNITED NATIONS HIGH COMMISSIONER FOR REFUGEES
http://www.unhcr.org/: Az 1950-ben alapított szerv célja a menekültekkel kapcsolatos nemzetközi tevékenység koordinálása és a menekültek védelme. Azóta 50 millió emberek segített új életet kezdeni. Legfrissebb publikációi olyan témákat ölelnek fel, mint a vietnámi menekültek sorsa Kínában, a kongói civilekre leselkedő veszélyek, vagy a pakisztáni határvidéken élő afgánok támogatása. Rendszeresen megjelenő magazinja a Refugees Magazine egyes számai magyar nyelven is elérhetők nyomtatott formában. (angol nyelven)


COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS
http://www.foreignaffairs.org/: A non-profit Council on Foreign Relations (www.cfr.org) által 1922-ben alapított folyóirat, melynek célja az USA külpolitikája és a nemzetközi ügyek közti összefüggések jobb megérttetése. A politika, a média, a gazdásági élet elitje publikálja tanulmányait a kutatók mellett. A nemzetközi viták, elemzések egyik legelismertebb és legrangosabb fóruma. Legújabb számában a kínai rakétaprogramról, az USA-Irán viszonyról, és Oroszországról is szó esik – ez utóbbi Júlia Tyimosenkó tollából.


KÜL-VILÁG
www.kul-vilag.hu: A nemzetközi kapcsolatok negyedévente megjelenő magyar nyelvű folyóirata. A lap széles érdeklődési körével, a nemzetközi jog, a nemzetközi kapcsolatok és a politológia tudományát fedi le. Elsősorban a harmadik világ országaival és konfliktusaival foglalkozik. Legutóbbi számában szó van a tajvani választásról, az amerikai politikáról és az izraeli egyoldalú lépések politikájának felülvizsgálatáról.


CARNEGIE ENDOWMENT FOR INTERNATIONAL PEACE
www.carnegieendowment.org/: Amerikai független non-profit szervezet, elsősorban a nemzetek közti párbeszéd elősegítése és az Egyesült Államok nemzetközi szerepvállalásának a megismertetése. Legújabb tanulmányaiban olyan kérdések merülnek fel, mint Algéria demilitarizálása, az arab világ gazdasági reformja, vagy éppen az ukrán külpolitika prioritásai. (angol nyelven)


CENTER FOR STRATEGIC AND INTERNATIONAL STUDIES
www.csis.org/: A CSIS profilja a globális biztonság javítása, valamint a gazdaságilag és politikailag átalakuló térségek stratégiai elemzése, politikai megoldások keresése a problémák megoldására. Palettáján megtalálható a demográfiai kérdésektől kezdve a kereskedelem és a nukleáris fegyverkezésig minden. Utóbb híreket közölt a brazil külpolitikáról, a francia választásokról és az EU-USA kapcsolatokról.


CENTER FOR GLOBAL ENERGY STUDIES
www.cges.co.uk/: A CGES az olajbiznisszel, az olajpiaccal, előrejelzéssel, energia- és gazdaságpolitikai témákkal foglalkozik. Függetlennek nevezett, objektív és átfogó elemzéseket készít az olajpiac változásairól és trendjeiről. A tanulmányok mellett havonta megjelenik beszámolója az OPEC tevékenységéről és a legfrissebb mutatókról. (angol nyelven)


CHATHAM HOUSE
www.chathamhouse.org.uk/: Célja nemzetközi ügyeket érintő elemzések készítése és publikálása. A londoni intézet célja párbeszéd, vita és együttműködés kialakítása olyan nemzetközi kérdésekben, mint a politika, a gazdaság vagy a biztonság. Újabb tanulmányai olyan kérdéseket boncolgatnak, mint a demokrácia és identitás kérdése Nagy-Britanniában, a mogadishui iszlám bíróságok helyzete, vagy Irán és Izrael retorikai háborúja. (angol nyelven)


MIDDLE EAST INSTITUTE
www.mideasti.org/: Az intézet deklarált célja, hogy segítse az információ áramlását a Közel-Kelet népei és az Egyesült Államok döntéshozói, szervezetei és közvéleménye között. Negyedévente megjelenő periodikája a szakmailag elismert The Middle East Journal. Legújabb száma beszámol a CIA szerepéről az Izrael megalapítását megelőző időszakról, a szír-iráni kapcsolatokról, valamint a Hezbollah választási győzelmének okairól. (angol nyelven)


JAMESTOWN FOUNDATION
www.jamestown.org/: Az alapítvány feladata, hogy informálja a döntéshozókat és a közvéleményt azokról az eseményekről és trendekről, amelyek stratégiailag fontosak az Egyesült Államok számára. Fontosnak tartja, hogy elsődleges forrásokból, szűrés és elfogultság nélkül közölje a tanulmányokat. Rovatai közül érdemes olvasni az Eurasia Daily Mirrort, a Global Terrorism Analysist, a China Briefet és a Chechnya Weeklyt. (angol nyelven)


WASHINGTON INSTITUTE FOR NEAR EAST POLICY
www.washingtoninstitute.org/templateI01.php: A fenti intézetekhez hasonlóan ennek is a kiegyensúlyozott és valósághű tájékoztatás a célja a közel-keleti amerikai érdekekkel kapcsolatban. Vezető hírei között az Irán elleni gazdasági szankciók, a török választások és Cheney Közel-keleti útjának fejleményei találhatók, de ugyanúgy foglalkozik gazdasági, nukleáris, terrorizmussal kapcsolatos kérdésekkel is. (angol nyelven)


YALE CENTER FOR THE STUDY OF GLOBALIZATION
yaleglobal.yale.edu/: A YaleGlobal Online a Yale Center for the Study of Globalization legfőbb fóruma. Az általános témák (gazdaság, környezet, globalizáció, politika, stb) mellett foglalkozik a biztonságpolitika és a terrorizmus kérdéseivel is. Leginkább a témában máshol megjelent anyagokat közöl – a merítés széles, a Der Spiegeltől a The Japan Timesig mindenhonnan. (angol nyelven)


WAGNER PÉTER BLOGJA
wagnerpeter.blogspot.com/: Wagner Péter biztonságpolitikával és terrorizmussal foglalkozó szakértő blogja, nemzetközi sajtó kitekintés, napi frissítések, elemzések, stb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik