Nagyvilág

Alkotmányellenes a Székelyföld autonómiájáról zajló népszavazás?

Hatalmon és ellenzékben lévő román pártok egyaránt élesen bírálták a Székelyföld területi autonómiájáról szóló népszavazást, miután a hét végén a magyarok által többségben lakott régióban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) újabb referendumokat szervezett a területi autonómia érdekében. Az RMDSZ, jóllehet támogatja a területi autonómia eszméjét, szintén elutasítja az erről tartott népszavazást.

Az SZNT legutóbb tavaly decemberben kérte ki több székelyföldi település lakosságának véleményét a régió területi autonómiájáról. Önkéntesek Kovászna és Hargita megye 23 településén jártak házról-házra mozgóurnákkal. A nem hivatalos, jogi érvénnyel nem rendelkező referendum eredménye szerint a megkérdezettek 99 százaléka támogatja, hogy Székelyföld autonóm státust kapjon, és a szóban forgó települések ehhez tartozzanak.


E sikeren felbuzdulva, az SZNT az elmúlt hétvégén újabb tizenhét Kovászna, Hargita és Maros megyei településen szervezett autonómia-népszavazást, a tervek szerint az itt élő lakosok megkérdezése február 18-án ér véget.

Az SZNT legalább 350 000-400 000 támogató igen szavazatot szeretne összegyűjteni, és az összeállított dokumentációt elküldik az EU, az EB fórumainak, az EU-s tagországok nagyköveteinek, a román államelnöknek, kidolgoznak egy új indoklást, és a parlament elé terjesztik immár a szavazatokkal nyomatékosítva az autonómiatörvényt. A szenátus jogi bizottsága ugyanis éppen a népakarat hiányával indokolta az autonómiastatútum két évvel ezelőtti elutasítását – mondta el az akció indoklásául Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási alelnöke az erdely.ma című internetes honlapnak.

Jogilag tisztázatlan helyzet

Korábban a román ellenzéki erők – közöttük a Szociáldemokrata Párt, a Konzervatív Párt és a Nagy-Románia Párt – többször bírálták a népszavazást. Felszólították Traian Basescu államfőt és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt, hogy lépjenek fel határozottan az alkotmányellenes népakarat-nyilvánítás szervezői ellen.

Hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mindkét kormánykoalíciós partnere, a Demokrata Párt (PD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is határozottan elítélte a kezdeményezést, törvénytelennek és alkotmányellenesnek nevezve azt. Emil Boc, a PD elnöke felszólította az SZNT vezetőit, függesszék fel a népszavazást. Boc szerint a referendum a “területi szeparatizmusra való felbujtás színét kezdi magára ölteni”, hiszen átlépte a polgári kezdeményezés határát, és “politikai jellegűvé”, mi több “büntetőjogi” kérdéssé vált.

Referendum vagy közvélemény-kutatás?

A demokraták a hét végén még úgy nyilatkoztak, hogy az SZNT kezdeményezése “a törvényesség és az alkotmányosság határát súrolja”. A PNL vezető testülete is határozatot fogadott el a népszavazás kérdésében. Ebben kijelentik, hogy a kezdeményezés alkotmányellenes, illetve törvénytelen, és felszólították a Vasile Blaga PD-s politikus által vezetett belügyminisztériumot, hogy az általa vezetett szaktárca indítson hivatalból vizsgálatot.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, aki egyben a PNL elnöke, úgy nyilatkozott, hogy a népszavazás “veszélyes provokációvá” kezd válni. Tariceanu leszögezte: nem érthetnek egyet az etnikai alapú területi önrendelkezéssel. Hozzátette: egyrészt Romániában széleskörű helyi autonómia létezik a közigazgatás decentralizációja következtében, másrészt pedig Románia európai modellnek számít a kisebbségvédelem szempontjából.

Az RMDSZ nem támogatja az SZNT által szervezett népszavazást, ám egyetért a területi autonómia eszméjével – ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke jelentette ki. A vezető romániai magyar politikus emlékeztetett, hogy az érvényben lévő román referendumtörvény nem teszi lehetővé a területi autonómiára vonatkozó népszavazás megszervezését, ezért az SZNT akciója nem referendum, hanem csak “közvélemény-kutatás”. Markó hangsúlyozta: a területi autonómiát parlamenti szavazással, tehát politikai eszközökkel kell megvalósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik